Najavljeno smanjenje otkupne cijene mlijeka, prodajne cijene ostaju iste

Otkupljivači sa područja Tuzlanskog kantona najavili su proizvođačima sniženje otkupne cijene mlijeka tokom aprila i maja, dok prodajne cijene u supermarketima i dalje ostaju na maksimalnom mivou i do dvije i po marke za litar. Proizvođači mlijeka kažu da na to ne mogu pristati, jer i sa postojećim cijenama nemaju zaradu, javlja BHRT.

Cijena mlijeka sa 2,8 posto mliječne masti u prodavnicama košta više od 2 marke. Ovo je jedan od proizvoda koji je u proteklom periodu enormno poskupio.

Suprotno tome, dobavljači mlijeka od farmera traže snižavanje otkupne cijene tokom naredna dva mjeseca za 10 feninga.

„Naši mali proizvođači od 2 hiljade litara mjesečno plaćeni od nekih 75 feninga, do malo jače proizvodnje 95 feninga. Neopravdano je što su oni najavili pet feninga za mjesec april i 5 feninga za maj“, kaže za BHRT Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije mljekara TK.

Iako pozvani da pojasne svoju namjeru, niko od dobavljača mlijeka nije došao na sastanak s farmerima. Ono što farmeri smatraju eventualnim objašnjenjem za ovakav postupak je to što je nacrtom federalnog budžeta predviđeno povećanje poticaja za poljoprivrednike. Međutim, farmeri još koriste prošlogodišnju hranu čija je proizvodnja bila najskuplja koju pamte. Tek slijedi period najvećih troškova u proizvodnji mlijeka, a poticaji još nisu isplaćeni.

“Sve mljekare su prijavile enormne dobiti i naravno da su uplatili poreze, jer su dužni. Pozivamo sve institucije, zajedno sa njima neka provjere bazu podataka kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, odnosno proizvodnja mlijeka, jer je to najveća proizvodnja koja najviše puni budžet, što znači da smo mi vazda bili na toj nekoj liniji rentabilnosti“, kaže Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Sve su ovo razlozi zašto je veliki broj mljekara prestao ili ima namjeru prestati proizvoditi mlijeko. Među njima i Jasmin Palavrić iz Kiseljaka kod Tuzle, još jedan bivši farmer.

„Moja porodica i ja više ne možemo ponižavanja. Vas kao proizvođača mlijeka, i ukupna poljoprivredna proizvodnja, bi se trebala tretirati kao strateška proizvodnja u jednoj državi. Vas drže na margini, niko vas apsolutno ne zarezuje, bilo koji nivo vlasti“, rekao je poljoprivrednik Jasmin Palavrić.

Ovog puta, kažu farmeri, odlučni su u namjeri da se cijena otkupa ne smanjuje. O tome se, kako kažu, može govoriti tek naredne godine s obzirom na to da je u najavi snižavanje cijena repromaterijala potrebnih za proizvodnju mlijeka.