Najavljeno veliko poskupljenje: Toplane traže veću cijenu grijanja za 60 posto!

Podijelite vijest

Preduzeće “Eko toplane” Banja Luka traže od grada da se poveća cijena grijanja, jer će u suprotnom biti prinuđeni da obustave isporuku toplotne energije, piše portal Capital.

Kako su naveli, zbog povećanja cijena energenta, kao i svih ostalih troškova proizvodnje i distribucije te kompletnog poslovanja, grejna sezona u Banjoj Luci od 1. januara 2023. godine je pod znakom pitanja.

“Eko toplane Banja Luka od januara postaju nelikvidne, a samim tim neće biti u mogućnosti da nabave energent, kao ni da obezbijede nastavak proizvodnje i isporuke toplotne energije”, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Navode kako je u odnosu na 2018. godinu drvni sortimenta poskupio za 46 posto, dok je cijena električne energije porasla za 100 posto, sa daljom tendencijom rasta u narednom periodu.

Troškovi mazuta porasli su za 88 posto, dok su troškovi tekućeg održavanja veći čak za 131 posto.

Dodaju kako su se u martu ove godine obraćali Gradskoj upravi, ali da sluha za njihove probleme nije bilo.

Podsjećamo, grad je tada Eko toplanama odobrio subvenciju od dva miliona konvertibilnih maraka, od kojih je kako tvrde u “Eko toplanama” uplaćeno pola.

“S obzirom na navedenu situaciju, Eko toplane su ponovo uputile zahtjev regulatoru, Gradu Banja Luka, za korigovanje cijena, koje bi u skladu sa porastom svih navedenih troškova, trebalo da budu uvećane za 59 posto. Ukoliko nadležni i ovaj put odbiju zahtjev Eko toplana, očekujemo ili odobrenje novih subvencija ili kombinaciju povećanja cijena i subvencija, s obzirom na to da su ovo jedini načini da se ne ugroze sezona grijanja u Banjoj Luci i poslovanje Eko toplana”, navodi se u saopštenju.