Najbolje bh. odbojkašice večeras u Zenici dočekuju Češku: Dozvoljeno prisustvo 1.000 gledalaca

2 29

Nakon prvog kvalifikacionog turnira u Latviji, na kojem je naša ženska reprezentacija zabilježila dvije pobjede i jedan poraz, najbolje bh. odbojkašice danas igraju prvi meč drugog kvalifikacionog turnira. Naime, naše reprezentativke u Areni “Husejin Smajlović” u Zenici dočekuju reprezentaciju Češke.

Ljubičić optimista

U prvom meču današnjeg programa se sastaju Slovenija i Latvija (17 sati), dok će naše djevojke od 20 sati, pred domaćom publikom, pokušati iznenaditi prvog favorita grupe F i doći nadomak Evropskog prvenstva.

– Vidi se da ekipa Češke mnogo kompaktnije izgleda, jer oni već duži period igraju zajedno, rekao je selektor najboljih bh. odbojkašica Stevan Ljubičić i dodao:

– Vidi se sistem, vidi se da jako dobro poznaju na terenu i s tog je razloga bilo i puno teže odigrati meč sa njima. Ali, ja sam optimista da na ovoj utakmici možemo mnogo više da zaprijetimo toj Češkoj nego što je to, možda, bila situacija na prvom turniru –

Istakao je kako su u Latviji odigrali dobar turnir te da, osim zbog pozitivnog omjera pobjeda i poraza 2-1, mogu biti zadovoljni što su imali priliku da na terenu istestiraju tim koji u sklopu priprema nije odigrao nijedan meč.

– Možemo da savladamo sve ekipe, ali isto tako, možemo i da izgubimo. I u najavi prvog turnira govorili smo da su tri ekipe, možda, s podjednakim rejtingom i kvalitetom u ovom momentu, u krugu favorita. Prvo ili drugo mjesto u grupi, sasvim je svejedno jer plasman na EP obezbjeđuju dvije prvplasirane ekipe. Nemamo imperativ da to mora biti prvo mjesto – istakao je Ljubičić.

Ne isključuje ni Latviju, jer se radi o mladoj ekipi koja, ako joj se dozvoli, “može napraviti dosta problema”. Latvijke su to, podsjetio je, pokazale i na prvom turniru protiv Slovenki.

Upravo bi utakmica protiv Slovenki, koja se igra zadnjeg dana turnira, 16. maja, mogla biti i odlučujuća za prvi plasman bh. tima na Euro. Ljubičić ističe kako je to zadnja utakmica, do kada će situacija biti jasnija te da će do tada znati da li će im “biti potrebna maksimalna pobjeda”.

Povratak navijača

– Bez obzira na sve, ekipu pripremam od meča do meča. Tako razmišljamo, tako se motivišemo… Svaka je utakmica posebna priča. Ne postoji kalkulacija-spremamo se za jedan set ili za jedan poen. Na svakoj utakmici idemo maksimalno, na svakoj ćemo utakmici probati da pružimo maksimum u ovom momentu i na svakoj utakmici idemo na pobjedu. Najjednostavniji recept – poručio je Ljubičić.

Osim umora od puta u Litvaniju te lakših problema s povredom Dajane Bošković, selektor Ljubičić istakao je da je stanje u ekipi dobro i “pod kontrolom”.

Krizni štab Ministarstva zdravstva i Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijeli su odluku da na ovom turniru eksperimentalno dozvole i prisustvo publike na utakmicama pa će se na tribinama zeničke arene večeras naći oko 1.000 gledalaca