Portal 072info

Najbolje je biti iskren: Ovim frazama nikada ne smijete raskidati vezu!

Kad treba da se raskine veza, najbolje je biti iskren. To je vrlo teško sprovesti u djelo, jer osoba koja prekida ne želi da povrijedi partnera i njegova osjećanja.

Ono čega se svi plaše jeste direktno suočavanje s drugom stranom, pa se često prilikom raskida koriste izgovori, samo da ne bi bilo riječi o pravim razlozima. Ali, to može mnogo da povrijedi drugu stranu. Vi ćete otići, a bivši će patiti. Ovo su najčešći izgovori koje svi koristimo kada želimo lahko i bez osjećanja griže savjesti da izađemo iz veze, a saznajte zašto su pogrešni:

Treba mi prostora
Stručnjaci se slažu da je ovo besmislen izgovor. Za one osobe koje želimo da viđamo, uvijek ćemo pronaći vrijeme, kao i za zajedničke aktivnosti. Kada osoba koristi ovaj izgovor, znači da želi bez problema da se izvuče iz te priče ili joj ne odgovara monogamna veza. Vjerovatno bi se i dalje rado viđala s vama, ali ne u isključivoj vezi.

Nisi ti kriv/a, ja sam
Ovaj izgovor bi trebalo da stvore privid kako osoba koja raskida ima neke lične probleme. Cilj je da se postigne efekat kako ta osoba nije dovoljno dobra za svog partnera, vrijedna njega ili nje, pa je stoga najbolje rješenje prekid. Ovakav izgovor koriste osobe koje “nježno” žele da se izvuku iz veze. Vrlo rijetko, složićete se, neko zaista smatra da nije dovoljno dobar za nekog drugog.

Prolazim kroz težak period u životu
Pod broj tri krije se jedan od najgorih izgovora za raskid. Kad je veza u dobrom stadijumu, a stvari se kreću pozitivno, onda partneri provode dosta vremena zajedno. Kada jedna osoba smatra da ne dobija dovoljno iz veze, na površinu se izvlači ova fraza. Razmislite, ako vam partner govori kako se ne osjeća dobro kad je s vama, očigledno je da stvari ne funkcionišu i niko ih ne može popraviti.

Tek sam izašao/la iz duge veze
Ovaj izgovor može da bude poguban za osobu koju ostavljate, jer je otvoreno upoređujete s nekim drugim. Pasivno-agresivni pristup često se pretvara u “izlaz u slučaju nužde”. Partner polahko zove sve rjeđe, ne viđate se istim tempom kao ranije, a kada ga konfrontirate, samo prizna da više ne može da se viđa s vama. Možda se čak nada vas kako ćete vi prvi prekinuti, ukoliko vam je njegovo ponašanje do te mjere dojadilo.

Nemam dovoljno vremena za tebe
Nakon ovakvog prekida, pripremite se na izlaganje o tome koliko su trenutno porodica i posao velika obaveza. Osoba koja ostavlja vjerovatno će se pozvati na činjenicu kako se i njegovi ili njeni prijatelji žale zbog rijetkih susreta, prenosi Telegraf.

Koja god izlika bila iskorišćena prilikom prekida, ne utiče na činjenicu kako je vezi došao kraj. Zato je bolje skupiti hrabrost i iskreno reći pravi razlog prekida – to dugujete dosadašnjem partneru, ali i sebi.

Podijelite članak