Portal 072info

Najbolje pjesme bh. scene koje nikada niste čuli! (VIDEO)

Hitovi Dugmeta, Pušenja, Divljih jagoda… najslušaniji su kod nas i dan danas, iako je od njihovog nastanka prošlo i po nekoliko decenija. ČUDNO!

A, stvar je još čudnija ako se zna da u sadašnjoj eri Interneta i YouTuba slušaoci imaju nepregledne mogućnosti pretraživanja i slušanja starijih i neotkrivenih pjesama, među kojima je i veliki broj veoma kvalitetnih, numera koje svojevremeno nisu dobile zasluženu pažnju slušalaca i naravno – izdavačkih kuća.

Spremili smo vam listu izvođača bh. scene i njihovih pjesama koje su, po našem mišljenju, totalno potcijenjene i čije vrijeme će, nadamo se, tek doći…Lista je, naravno, potpuno lična, a ako imate svoje tajne favorite, javite nam u komentarima ispod vijesti, ili na facebooku.

Terminal (Banjaluka) – “Himna”

Power trio Terminal svojevremeno je pravio nezaboravne svirke u JazzBanjaluka kafeu, izvodeći muziku na tragu bluesa, rocka i funka, a članovi su bili Nikola Kotroman Johnny (gitara), Aleksandar Popović Cvrle (bas) i Srđan Raković Rakac (bubanj). Poslušajte njihov super-fantastični instrumental “Himna” iz 2010. godine.

Betty Blue (Banjaluka) – “Vjerna sebi”

Bend Betty Blue nastao je 2004. godine kao spoj bendova Egregora i Petrogradski ludi đak, a njihova pjesma “Vjerna sebi”, koju je otpjevala Nađa Bilbija, pravi je biser. Poslušajte…

Đoko Ćorić  (Mostar) – “Ja pjevam Yeah”

Đovani Đoko Ćorić bio je jedan od najboljih mostarskih autora. Svirao je gitaru u bandovima Zemljotres, Vulkan, Ženevski dekret, Goli u sedlu, Bulevar i Nitkovi, za koje je napisao veliki broj pjesama i dao poseban doprinos razvoju rock scene Grada na Neretvi. Poslušajte njegovu izuzetnu numeru “Ja pjevam Yeah”…

Rupa u zidu (Tuzla) – “Urliče vjetar”

Rupa u zidu je bend legendarnog Damira Avdića – Grahe, koji je nastao 1989. godine iz tuzlanskog punk benda Pakleni Dvopek. Avdić, poznat i kao “Bosanski psiho”, napravio je kasnije zapaženu solo karijeru.

The Nitkovi (Mostar) – “Sve te lijepe stvari”

Još jedan bend u kome je svirao Đoko Ćorić, ovaj put u akustičarskom izdanju…Ritam srca (Zenica) – “Kaput boje krema”

Ritam srca nastao je kada su Asmir Spahić (ritam gitara) i Mladen Vidović (vokal) napustili Nemoguće vruće i sa članovima banjalučkog benda Radio formirali Ritam srca. Svoj jedini album “Pod tvojim prozorom” snimili su 1989. godine, a u snimanju su učestvovali i Dejan Grujić (bas), Nenad Škorić (bubanj), Rafael Krašovec – Rafi (solo gitara) i Slavko Radusin – Caki (klavijature).

Rusija (Sarajevo) – “Amerikanko iz moga kraja”

Pop/rock bend iz Sarajeva Rusija svoj jedini album “Glasnost” snimio je 1988. godine.Abraxas (Prijedor) – “U magli”

Osamdesetih godina prošlog vijeka u Prijedoru je svirala grupa Abraxas u kojoj su bili Dejan Maksimović Maks, Darko Knežević, Nermin Alukić Čerkez, Josip Buzuk Jopa i Igor Javor. Svoj prvi i jedini demo snimak snimili su 1987. godine u banjalučkom studiju Plazma, iz koga je 80-ih godina izašlo veliki broj odličnih demo snimaka, a koji je vodio profesor Boris Dražić, inače bubnjar grupe  Selekcija.

Garri Garrincha (Sarajevo) – “Negacija”

Poslušajte legendarni sarajevski bend, jedinstveni spoj synth popa i narodnjaka, i njihov kultni hit “Negacija” iz 1985. godine. Ova pjesma i sada je udarna numera za dizanje atmosfere kod nekih underground DJ-eva i DJ-ica…

Kongres (Sarajevo) – “Zabava”

Kongres je iza sebe ostavio jedan album i sa njega veliki hit “Zarjavele trombete”, nastao u saradnji sa pjevačem slovenačkog Lačnog Franca – Zoranom Predinom. Bas gitaru u bendu svirao je Aljoša Buha, kasnije član Crvene jabuke. Poslušajte manje poznatu, inače odličnu pjesmu “Zabava”, sa albuma “Zarjavele trombete” iz 1984. godine.

Negra Bulbulija (Sarajevo) – “Šo baš ja”

Negra Bulbulija-Barjaktarević bila je punk rock/synth pop kraljica početkom 80-ih u Sarajevu. Ona je sa svojim bendom Negra 1982. godine snimila album “Ljubav Na Rock ‘N Roll Način”, a u bendu su još bili i Amir Bešo, Sejo Bajraktarević Baron i Šukrija Arslanagić.

Rezervni točak (Doboj) – “Ti si žena koja grabi od života”

Rezervni točak je hard rock grupa iz Doboja, osnovana 1982. godine. Izdali su tri albuma, a članovi su bili Asim Kapetanović – vokal, Vukić Raspopović Vule – bubnjevi, Slavko Rebić Reba – bas, Antonio Kuffner Toni – gitara, Senad Lokić – gitara i Samir Šestan Droga – klavijature.

Tok života (Doboj) – “Licitarsko srce”

Tok života je bend iz Doboja koji je bio aktivan krajem 70-ih i početkom 80-ih godina. Snimili su dva singla i jedan album.

Selekcija (Banjaluka) – “Stari kovači”

Banjalučki bend Selekcija, pored Zrinka Tutića, koji se kasnije proslavio kao kompozitor u Zagrebu, sačinjavali su još i pjevačica Jasna Čaušević, kasnije profesorica banjalučke Gimnazije, bubnjar Boris Dražić, profesor banjalučke Elektro škole i gitarista Darko Lovšin. Poslušajte njihovu pjesmu “Stari kovači”, sa njihovog jedinog singla iz 1973. godine.Dženan Salković (Mostar) – “Hej, hej”

I za kraj – prava muzička poslastica! Većina vas je čula pjesmu “Prođe ovaj dan” zagrebačkog benda Drugi način, ali manje je poznata činjenica da je ovu numeru napisao mostarski muzičar, pjesnik i doktor Dženan Đani Salković. Originalna verzija, iz 1969. godine, pravo je diskografsko blago i ni malo ne zaostaje za mnogo, mnogo poznatijom obradom.

Salković je, inače, autor i kultne pjesme “Jefimija”, vanvremenske himne koju ovjekovječili niški akustičari Lutajuća srca, na čelu sa svojom pjevačicom Spomenkom Bucom Đokić. Salković je sa Đokićevom svojevremeno bio u vezi i posvetio joj “Jefimiju”, a poginuo je 1989. u Glamočkom polju, nakon pada jedrilicom.

15 najboljih pjesama iz BiH, koje nikada niste čuli

1. Terminal (Banjaluka) – “Himna”

2. Betty Blue (Banjaluka) – “Vjerna sebi”

3. Đoko Ćorić (Mostar) – “Ja pjevam Yeah”

4. Rupa u zidu (Tuzla) – “Urliče vjetar”

5. The Nitkovi (Mostar) – “Sve te lijepe stvari”

6. Ritam srca (Zenica) – “Kaput boje krema”

7. Rusija (Sarajevo) – “Amerikanko iz moga kraja”

8. Abraxas (Prijedor) – “U magli”

9. Garri Garrincha (Sarajevo) – “Negacija”

10. Kongres (Sarajevo) – “Zabava”

11. Negra Bulbulija (Sarajevo) – “Šo baš ja”

12. Rezervni točak (Doboj) – “Ti si žena koja grabi od života”

13. Tok života (Doboj) – “Licitarsko srce”

14. Selekcija (Banjaluka) – “Stari kovači”

15. Dženan Salković (Mostar) – “Hej, hej”

Mondo.ba

Podijelite članak