Portal 072info

Najbolje što možete učiniti za prijateljicu koja prolazi kroz težak i bolan razvod

Gotovo da i nema žene koja sa svojom prijateljicom nije prošla teške trenutke nakon raskida veze. No, razvod braka nosi još poneku komplikaciju poput podjele imovine i skrbništva o djeci.

Psihologinja Andrea Bonior i autorica knjige The Friendship Fix, dala je pet savjeta o tome što reći i što učiniti kako biste učinkovito pomogli prijateljici.

Više slušajte, manje pričajte

‘Puno vremena ljudi potroše na to da kažu pravu stvar, pa zaboravljaju slušati’, kaže Bonior. To je presudno kako bi vaša prijateljica znala da ste tu za nju kad god joj je potrebno da otvoreno progovori o svojim mislima i osjećajima. Izbjegnite fraze poput ‘ma brzo ćeš se ti opraviti’, ‘znam kako ti je’ ili ‘idemo van da se opustiš’. Pri tom ne mislite ništa loše i doista želite pomoći, ali nehotice biste mogli izazvati kontraefekt i potaknuti kod nje još više negativnih emocija.

Otvoreno joj ponudite pomoći

Čeka je puno posla, od papirologije, odlaska u raznorazne institucije ili odvjetniku te čuvanja djece koja su sada samo njezina briga, pomoć će joj dobro doći. Ne budite neodređeni već konkretni. Umjesto pitanja ‘kako ti mogu pomoći?’ jer bi joj to moglo stvoriti dodatni teret jer treba pomoć, sami predložite što biste mogli učiniti. Recite joj primjerice: ‘Otići ću po namirnice umjesto tebe ili sutra popodne ću ti pričuvati djecu’.

Ne umanjujte važnost ljubavi

Vi samo želite da se ona osjeća bolje, ali pričanje o tome kako su brakovi besmisleni / svi muškarci su svinje / ljubav je mit… nije ono što vaša prijateljica u tom trenuku treba čuti. Loša ideja je širenje nove negativne energije i podcjenjivanje odnosa i to osobito ako ste i vi u vezi ili braku. Mogla bi steći dojam da ste i vi nesretni, a ona vam trenutno nije u stanju pomoći.

Budite iskreni o tome u kakvom ste odnosu s njezinim bivšim

Nije rijetkost da prijatelji moraju izabrati stranu s kojom će se nastaviti družiti premda su se godinama družili svi zajedno. Možda je vaš suprug izgradio dobar prijateljski odnos s bivšim suprugom vaše prijateljice. Najbolje da odmah pokušate riješiti tu situaciju jer budete li krili da ste u kontaktu s njim i da se družite, to bi dugoročno moglo jako naštetiti vašem odnosu s prijateljicom.

Obratite pažnju na njezino mentalno zdravlje

Primijetite li promjene u ponašanju ili izgledu te izraženiji osjećaj apatije, to može biti znak da pati od depresije, koja često može biti uzrokovana velikim životnim promjenama poput razvoda. Bonior savjetuje kako je u redu da joj predložite razgovor sa stručnom osobom, ali pripazite da ne budete nametljivi. Na primjer, možete joj spomenuti kako je jedna vaša poznanica koja se našla u istoj situaciji, otkrila da joj je takav razgovor iznimno koristio.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box