Portal 072info

Najbolje zalihe i robne rezerve su na našim njivama

Kraj je marta, poljoprivredni proizvođači uveliko vrše pripreme svojih staklenika, plastenika i parcela na otvorenom za sjetvu i sadnju različitih povrtarskih i ratarskih poljoprivrenih kultura koje se uspješno uzgajaju na ovim prostorima. Sada, više nego ikad, jasno je da se mora intenzivirati poljoprivredna proizvodnja, poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Direktor Zavoda za zaštitu bilja INZ-a Kasim Velić, apelovao je na poljoprvrednike da, u vrijeme pesimističkih progniza o dužini trajanja pandemije koronavirusa, iskoristie dane koji su pred njima.

– Idealno je vrijeme za sadnju krompira, salate, sjetvu mrkve, špinata, graška, a kada malo otopli sadnju različitih povrtarskih kultura, sjetvu kukuruza kako za zrno tako i šećerca, sjetvu graha, tikve, bundeve i drugih kultura. Naše vlastite proizvode možemo imati na trpezi već za mjesec dana. Ponovno “uselimo” naše štale, kokošinjce. Utovljene piliće već možemo imati za mjesec i po dana, deset kokošiju daje nam svaki dan šest do osam jaja – navodi Velić.

Najbolje zalihe i robne rezerve su na našim njivama i zbog toga krajnje je vrijeme – krenuti u akciju, poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Podijelite članak
  • 72
    Shares

Počitajte još

Kako osigurati zdravo okruženje za djecu u vrtićima

072info

INZ: Zaštititi pčele prilikom tretmana zasada malina

072info

Važnost fizičke aktivnosti u vrijeme pandemije

072info