Portal 072info

Najbolji filmovi ovog decembra

Od najnovijeg filma u režiji Angeline Jolie,​ preko​ posljednjeg dijela trilogije Hobit Petera Jacksona do priče zbog koje sjevernokorejski diktator prijeti Americi, ovo su najinteresantnija filmska ostvarenja u zadnjem mjesecu ove godine po izboru BBC-ja..

Unbroken

Drugi film Angeline Jolie objavljen je u decembru, baš kada je glumica najavila da će se povući iz glume. Unbroken je istinita priča o američkom vojniku Louisu Zamperiniju, koji je proveo 47 dana plutajući na splavu nakon što je njegov avion oboren iznad Tihog okeana tokom Drugog svjetskog rata. Bivšeg maratonca – koji je upoznao Adolfa Hitlera na Olimpijskim igrama 1936. – na kraju su zarobili Japanci i držali ga kao ratnog zarobljenika više od dvije godine. Scenariji su napisali braća Coen, prema bestselleru Laure Hillenbrand (Seabiscuit), u drami glume Jack O’Connell (71) kao Zamperini, koji je umro u julu u 97. godini. U Španiji i SAD-u će početi sa prikazivanjem 25. decembra, a u Irskoj dan kasnije.

Into The Woods (U šumu)

Disneyeva adaptacija nagrađivanog mjuzikla Stephena Sondheima je mješavina Grimmovih bajki gdje Johnny Depp igra vuka, Anna Kendrick Pepeljugu, a Meryl Streep vješticu. Ovakav subverzivni način pričanja klasičnih priča bio je neočekivan izbor studija: Kendrick je rekla da je bila iznenađena kada je vidjela da će Disney to učiniti, jer su uzeli svoje klasike i iskrivili ih…To je kao da Simpsonovi ismijavaju Fox. 24. decembra bit će objavljen u Južnoj Koreji, 25. u SAD-u, a 29. u Rusiji.

Wild (Divljina)

Reese Witherspoon glumi bivšu ovisnicu o heroinu koja pješači 1.770 km duž pacifičke Crest Trail. Adaptiran po memoarima Cheryla Strayeda iz 2001, Wild je režirao Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club) po scenariju Nicka Hornbyja (About a Boy, High Fidelity). Boreći se sa fizičkim tegobama i ličinim demonima, Witherspoon je sama protiv veličanstvenih krajolika, od pustinje Mojave do planina Oregona: očekuje se da će biti nominovana za najbolju glumicu na dodjeli Oscara. Film će početi sa prikazivanjem 5. decembra u SAD-u te 15. januara u Brazilu i Njemačkoj.

Zimski san (Winter Sleep)

Nakon nagrade glavnog žirija u Cannesu 2011. za Once Upon a Time u Anatolia, turski autor Nuri Bilge Ceylan bio je uspješan i na Zlatnoj palmi. Fokusirajući se na Aydina, bivšeg glumca koji je postao vlasnik zemlje (Haluk Bilginer) i na njegov odnos sa ženom i sestrom u zabačenom krajoliku u zapadnoj Turskoj, sporo goreća drama oslanja na Antona Čehova – pisca za kojeg je Ceylan rekao da je imao uticaj na sve njegove filmove. U svom osvrtu za BBC, Nicholas Barber je napisao da “ćete biti pogođen iznijansiran nastupima, širinuom i dubinom karaktera, intenzitetom moralnih pitanja, i kapljicom crnog humora”. Bit će objavljen 11. decembra u Njemačkoj, 18. decembra u Danskoj, a 19. u SAD-u.

Najokrutnija godina (A Most Violent Year)

Pisac i režiser JC Chandor se nakon filmova Margin Call i All is Lost vratio sa trilerom smještenim u 1981, a što je statistički godina sa najviše kriminala  u istoriji New Yorka. U glavnim ulogama su Oscar Isaac i Jessica Chastain a priča prati živote  imigranata i njihovih porodica koje se bore sa korupcijom dok su potrazi za svojim američkim snom. Chandora su hvalili zbog njegove svestranosti a ovaj će film biti u bioskopima 31. decembra.

Intervju

Seth Rogen i Evan Goldberg (This is the End) u ovom filmu na sebe navlače bijes sjevernokorejskog režima kada se sazna za detalje njihove zadnje komedije. Rogan i James Franco glume dvojicu voditelja talk-showa koji dobiju priliku da intervjuišu Kim Jong Una. Njih dvojica su, zapravo, regrutovani od strane američke vlade kao tajni agenti  i zadatak im je da ubiju diktatora. Sjevernokorejska vlada sada prijeti “nemilosrdnom odmazdom” u slučaju da intervju bude objavljen i film smatraju “ratnim činom” te “terorističkim potezom.” Film će početi sa prikazivanjem 25. decembra.

Hobit: Borba pet vojski (The Hobbit: The Battle of the Five Armies)

U zadnjem dijelu trilogije Petera Jacksona Hobit ima mnogo borbe, ali i dosta vatre jer zmaj Smaug (Benedict Cumberbatch) svoj bijes iskaljuje na Jezeru-gradu. Martin Freeman glumi Bilba Bagginsa, uz Iana McKellena kao Gandalfa i Cate Blanchett kao Galadriel, u ovoj epskoj fantaziji koja kulminira scenom borbe u trajanju od 45 minuta. Brojne vrste patuljaka se bore za svoje pravo nad blagom Erebora. Jackson je obećao da finalna scena zaista nije monotona. Film će biti u bioskopima 10. decembra.

Selma

David Oyelowo glumi Martina Luthera Kinga Jr​.​ u filmu Ava DuVernaya o maršu 1965. godine od grada Selma u Alabami do glavnog grada države Montgomeryja, a što je kao posljedicu imalo da američki predsjednik Johnson potpiše takozvani Voting Rights Act. Opisan kao “vitalna, duhovita i kompleksna” drama u magazinu Wrap, smatra se još i najboljim američkim filmom 2014 godine i možda je to zaista tako. Razlog je taj što ne prikazuje samo šta je Dr.King svojevremeno učinio za Ameriku već i to šta je ostalo nedovršeno u sadašnjoj Americi. Film će početi sa prikazivanjem 25. decembra.

Velike oči (Big Eyes)

Najnoviji film Tima Burtona je baziran na istinitoj priči o buđenju slikarice Margaret Keane koju glumi Amy Adams i o njenom fenomenalnom uspjehu 1950-tih, ali i o teškoćama koje je imala sa suprugom koji  je zahtijevao pravo na njene radove. Prema časopisu Hollywood Reporter, ovo je priča koliko o kičastim slikama sa likovima velikih očiju iz 1960-tih, toliko i o uznemirujućoj dominaciji bijelih muškaraca ​i​ ženskoj submisivnosti. U Belgiji će početi sa prikazivanjem 24 decembra a u Španiji 25.

Podijelite članak