Najbolji od najboljih: Zavidovićanin učenik generacije u mostarskoj medresi

DE650FC7 FA82 4E47 9E59 498441B4C97A
Podijelite vijest

U Karađoz-begovoj medresi je ove godine svoje školovanje završila 376. generacija maturanata i maturantica, njih 61. koji su iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, prije četiri godine, pristigli u Mostar i odvažili se krenuti medresanskom stazom.

Školovanje su započeli 2017. godine, pridružujući se plejadi onih koji su stjecali znanje pod Karađoz-begovim krovom i darivali ovu školu uspjesima sa različitih takmičenja, osvojenim diplomama, medaljama, nagradama… 

Nakon četiri godine medresanskog školovanja, prolaska kroz odgojni, nastavni i vannastavni proces Karađoz-begove medrese, 6. aprila 2021. godine je još jedna generacija maturanata i maturantica krenula izvan odaja najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini, a druge po starini u Bosni i Hercegovini. 

Za učenika generacije izabran je Tarik Buljubašić iz Zavidovića.

„Ono što se uči i čemu se pridaje pažnja u Medresi najbitnije su vrijednosti koje bi trebale da krase kako svakog muslimana, tako i svakog čovjeka. Uljudnost, kultura, dobročinstvo, ustrajnost i znanje osnovni su postulati Medrese. Medresa je jedina škola koja, pored prvog mjesta u definiciji, i u stvarnoj praksi odgoj stavlja na prvo mjesto. Odgoj je prva stepenica u našem životu i bez odgoja sve ostalo je uzaludno. Tek nakon završetka školovanja u Medresi softa shvati gdje se ustvari školovao i da je Medresa mnogo više do obična srednja škola. Medresa je, zasigurno, jedina škola u kojoj su uvaženi profesori ujedno i prijatelji učenicima i jedina škola u kojoj možete da steknete iskrenog, dugoročnog prijatelja. Medresa sigurno nema kraj, svaki softa Medresi se rado vraća, i htjeli mi to ili ne, u nama cijeloga života svijetli iskra Medrese koja će nas, ako Bog da, voditi pravim putem“ – govori o svom medresanskom školovanju Tarik Buljubašić, Učenik generacije, koji je u Karađoz-begovu medresu došao iz Zavidovića, slijedeći stope svog brata Jusufa, a koji je samo godinu ranije završio ovu školu. 

„Izuzetna mi je čast što sam Učenik generacije u jednoj ovakvoj školi. Želim da se zahvalim svim profesorima, odgajateljima i ljudima koji podržavaju rad Medrese, a svi oni su, doista, bili veliki oslonac svim mojim kolegama, kao i meni, te molim Uzvišenog Allaha, dž.š., da ih za to obilato nagradi. Siguran sam da će Medresa i u narednom periodu nastaviti sa uspješnim radom i da će iz svojih klupa ispraćati diplomante koji će biti bedem odbrane identiteta, kulture, jezika, tradicije i vjere na ovim našim prostorima“ – poručuje Tarik. 

„Profesori koji su me učili četiri godine su izuzetno školovani i prenose ogromno znanje na mlade naraštaje. Nastavni proces Medrese nudi kvalitetne predispozicije za naše napredovanje u budućnosti. Medresa nije škola zbog koje ćemo da se mučimo u daljem obrazovanju, naprotiv, Medresa je velika prednost koja nam nudi ogromne mogućnosti. Pored nastavnog procesa, u Medresi se velik značaj pridaje i vannastavnim aktivnostima koje zasigurno doprinose našoj širokoumnosti i mijenjaju naš pogled na život i životne procese. Medresa je škola za svakog đaka. Siguran sam da će svi diplomanti medresa iskoristiti stečeno znanje i vještine i da neće odstupiti od postulata koje su stekli u medresama. Želim da iskoristim ovu priliku i da sve učenike koji će sutra donijeti jednu od najbitnijih odluka u svome životu pozovem da upišu Medresu. Odaberite pravi put, put znanja, tradicije i vjere, jer samo sa vjerom možete da očekujete prosperitet i sreću u svome životu“ – ističe Tarik.


Podijelite vijest