AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Iako na tržištu postoji mnogo proizvoda koji će pomoći organizmu da izbaci višak vode, taj problem možete riješiti i prirodnim putem. Ako vas često muči zadržavanje i višak vode u organizmu i zbog toga se osjećate naduto, postoje namirnice koje će vas hidratizirati i ujedno će vam pomoći da se oslobodite viška vode. 

Vitamini i minerali

Za razliku od industrijski prerađene hrane pune masnoća, soli i šećera koji potiču zadržavanje tečnosti i otpadnih tvari u organizmu, povrće i voće idealni su diureticikoji na prirodan način iz tijela izbacuju višak tečnosti. 

Zeleno lisnato povrće, poput salate, špinata i kupusa sadrži visok procenat vode i bogato je mineralima, počevši od magnezija, kalija i kalcija koji su ključni za pravilnu raspodjelu tečnosti u tijelu. Sadrži i vitamine B grupe koji uravnotežuju rad nervnog sistema i metabolizam, a time pomažu i detoksikaciju. 

Limunov sok trebali biste uvesti u prehranu kad god se želite riješiti viška vode - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baLimunov sok trebali biste uvesti u prehranu kad god se želite riješiti viška vode

Među najboljim izvorima kalija su kopriva, maslačak i šparoga. Ove biljke, uz kalij, imaju i dosta kalcija, magnezija, željeza te vitamina C, kao i flavonoidima koji potiču rad jetre, žuči i organa mokraćnog sistema pa se preporučuju za čišćenje organizma. Korjenasto povrće, poput rotkvice, peršuna, mrkve i celera odlilan je diuretik. Oni imaju višestruk učinak jer razgrađuju i suvišne masnoće, zahvaljujući kombinacijama vitamina, minerala, eteričnih ulja i flavonoida. 

Ljekoviti spojevi

U otklanjanju viška tečnosti iz organizma pomoći će i povrće ljutog okusa. Hren je bogat glukozinatima, a bijeli luk alicinom – ljekovitim sumpornim spojevima koji poboljšavaju funkciju mokraćnog i probavnog sistema i poznati su kao eliminatori štetnih tvari. Među najsočnijim diureticima je povrće poput krastavca, lubenice, dinje, tikvice. U njima ima mnogo vode i minerala, a njima i silicija koji za sebe veže toksine i izvlači ih iz organizma. 

Banana i ananas puni kalija

Bobičasto voće – jagoda, malina, ribizla, borovnica, brusnica, kao i koštunjičasto voće, poput trešanja i višanja, potiče mokrenje. Uz vitamine i minerale iz njih, značajnu ulogu u tome ima i antocijanin, crveni pigment koji voću daje boju, a ujedno je snažan antioksidans, te organske kiseline i vlakna.

Banana i ananas puni su kalija - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba Banana i ananas puni su kalija

Banana i ananas sadrže veliku količinu kalija, a u svježem obliku sadrže i bromelain, enzim koji u organizmu pospješuje razgradnju nutrijenata, a time i detoksikaciju.

Koristi sirćeta i limunovog soka

Jabukovo sirće poznati je diuretik koji možete koristiti za kuhanje ili ga jednostavno popiti u čaši vode. Osim što će izbaciti višak vode, sirće će poboljšati i probavu i tako vam pomoći u mršavljenju. Za brzi učinak u veliku čašu vode dodajte nekoliko kašika sirćeta i malo limunovog soka. 

Osim što će izbaciti višak vode, sirće će poboljšati i probavu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baOsim što će izbaciti višak vode, sirće će poboljšati i probavu

Kafa i čaj najbolji su diuretici, ali nemoj pretjerivati. Pijte dvije šoljice kafe dnevno ili pet šoljica čaja. Limunov sok trebali biste uvesti u prehranu kad god se želite riješiti viška vode. Osim što ga možete dodati u jelo, ukusan je i kad se pije sam.

Iako su zobene pahuljice suhe, sigurno će vam pomoći u uklanjaju viška vode iz organizma.

Avaz