AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Vruć automobil užaren od cjelodnevne vožnje ili stajanja na suncu nikako ne biste smjeli prati šamponima. Pranje miniwashem u takvim uvjetima, s hladnom vodom pak može proširiti mikropukotine

Ako uskoro krećete na godišnji i neko bliže ili daljnje putovanje, nije na odmet prisjetiti se osnovnih pravila postupanja s automobilom, kako bi vas naposljetku i doveo na odredište. Sitnice poput mirisnih borića koje ostavite na nekoj površini ili mušica na staklu, te parkiranja ispod bora ili jele koja pušta smolu, pokvarit će vam i najsunčaniji i najljepši dan. Provjerite sve detalje prije kako vas iznenadna šteta ili kvar, koji ste možda mogli spriječiti, ne bi zatekao nespremne.

Kotačima ste u moru kod spuštanja čamca s prikolice

More izuzetno loše djeluje na stražnje ležajeve, kočnice i ostale metalne dijelove. To isto vrijedi i za prikolice kojima se prevoze čamci i koje se spuštaju u more, čak i kod onih kod kojih su posebno zabrtvljeni ležajevi. Razmislite o tome da iznajmite dizalicu jer bi vas mogla u konačnici stajati manje nego da brod spuštate automobilom.

Niste provjerili nosače za dodatan teret

Krovni nosač svakako treba dobro provjeriti, ponajprije je li dobro i pravilno pričvršćen. Valja obratiti pažnju i na slaganje stvari, teške bi trebale ići dolje, a lagane na vrh. Ne biste vjerovali koliko to utječe na upravljivost automobila, zaustavni trak može biti duži, a mogu trpjeti i amortizeri zbog prevelikih sila u zavojima.

Pranje i poliranje vrućeg auta na suncu

Vruć automobil užaren od cjelodnevne vožnje ili stajanja na suncu nikako ne biste smjeli prati šamponima. A isto vrijedi i za poliranje jer inače nastaju oštećenja na laku. Pranje miniwashem u takvim uvjetima, i to s hladnom vodom, može uzrokovati da se mikropukotine same prošire.

Mirisni borić ostavili ste na komandnoj ploči

Borić je natopljen jakim hemikalijama koje na toplini i izravnoj izloženosti sunca mogu uništiti plastiku u unutrašnjosti automobila. Dozatore postavite tako da se ne okrenu, a mirisne boriće možete gurnuti pod sjedalo.

Ne sušite mokra auta

Ako ste čitav auto smočili iznutra i ostavili da se suši na suncu i toplini, vlaga vrlo lako može razlijepiti oblogu krova. Slični ishod biti će ako u njemu ostavite hemijska otapala, nitro razrjeđivač, benzin ili nešto slično. Pare pogubno djeluju na ljepilo i samo biste si mogli napraviti štetu.

Vozite u kupaćima 

Morska voda osim što ostavlja ružne krugove od soli na tapeciranim sjedalima, može se poprilično usmrdjeti. Ne budite lijeni i prekrijte sjedala peškirom pa tek onda sjednite. Tkanine u vozilima tretirane su hemikalijama koje sprečavaju razvoj bakterija ili gljivica, ali samo do određene granice, pa se plijesan lako stvori.

Vožnja s preniskim pritiskom u gumama

Vozite li se s polupraznim gumama nepotrebno ih zagrijavate jer se njihovim savijanjem razvija toplina. To smanjuje vijek gumama, a moguće je i njihovo pucanje.