Najčešće žalbe na drsko ponašanje graničnih policajaca, u nekim slučajevima dokazana korupcija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Neprimjerena komunikacija, zloupotreba položaja, drsko i neprofesionalno ponašanje bili su najčešći razlozi zbog kojih su se građani žalili na rad policijskih službenika Granične policije Bosne i Hercegovine.

Žalbi je bilo i zbog neprimjerenih objava na društvenim mrežama, predugog zadržavanja, a zabilježeno je da je ista građanka drugi put podnijela žalbu na osnovu koje je zatraženo da se preispita odluka da jedan pripadnik Granične policije BiH nosi službeni pištolj 24 sata dnevno.

Sve ovo je navedeno u izvještaju Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je u 2021. godini primio 177 žalbi na rad policijskih službenika u tri bh. policijske agencije.

Najveći broj žalbi, njih 148, primljeno je upravo na rad pripadnika Granične policije BiH. Šest žalbi je podneseno protiv pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a sedam protiv policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gdje nije utvrđena povreda dužnosti.

Od primljenih žalbi na rad pripadnika Granične policije, za njih 22 utvrđeno je da su osnovane te je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv odgovornih policijskih službenika.

– Tokom razmatranja žalbi konstatirano je da je u većini slučajeva nezadovoljstvo građana uvjetovano neprimjerenom, suvišnom komunikacijom policijskih službenika, te u nekim slučajevima drskim i neprofesionalnim postupcima policijskih službenika – piše u izvještaju Odbora za žalbe građana.

Najviše žalbi, njih 10, upućeno je na rad službenika na Međunarodnom graničnom prijelazu Aerodrom Tuzla, zatim osam se odnosi na MGP Aerodrom Sarajevo, a po sedam na granične prijelaze Doljani i Bosanski Brod.

Kako navode iz Odbora za žalbe, od 15 slučajeva prijave koruptivnog djelovanja, u tri je dokazana osnovanost navoda te su provedeni disciplinski postupci za težu povredu službene dužnosti.

– Tokom istraga po žalbama koje su zasnovane na koruptivnom djelovanju policijskih službenika, utvrđeni su propusti u načinu i procedurama vršenja graničnih provjera i kontrola – navodi se.

U istragama je u značajnoj mjeri kao dokazni materijal korišten videonadzor.

Navedeni su i neki drugi konkretni slučajevi, ali sa inicijalima, i zaključci koje je Odbor donio.

Nakon žalbe jedne građanke, Odbor je, u kontekstu moguće zloupotrebe položaja, sugerisao Graničnoj policiji BiH da preispita odluku o dozvoli 24-satnog nošenja službenog oružja za jednog policijskog službenika. Preporučeno je da taj policajac nakon radnog vremena oružje razdužuje u službenim prostorijama.

– Odbor za žalbe građana u vezi s ovim predmetom posebno je cijenio činjenicu da o prijavi iste građanke sa istim činjeničnim opisom raspravlja drugi put – dio je izvještaja.

Između ostalog, po žalbi građanina D. I., Odbor za žalbe je od Granične policije BiH zatražio da uputi opomenu i skrene pažnju policijskom službeniku S. H. na obavezu primjerene i profesionalne komunikacije u javnim istupima u kontekstu predstavljanja institucije Granične policije BiH.

Imajući u vidu da ne daju takve podatke i da su i sjednice Odbora za žalbe građana zatvorene za javnost, nismo mogli potvrditi da li je u ovom slučaju u pitanju Svevlad Hofman, trenutno savjetnik direktora Granične policije BiH.