Portal 072info

Najčešći rani simptomi bolesti bubrega, zbog kojih biste trebali posjetiti liječnika

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rana dijagnoza ključna je za zdravlje općenito. U tome nisu iznimka ni vaši bubrezi. Ključno je znati prepoznati prve znakove da nešto nije u redu, stoga pogledajte koji su najčešći simptomi zbog kojih biste trebali posjetiti liječnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Posebno je bitno voditi brigu o svojim bubrezima kako starite. Dokazano je da je u starijoj dobi zdravlje bubrega ključno i za zdravlje kostiju jer bubrezi filtriraju toksine koji zbog kojih kosti, kako starimo, slabe. Ali, osim zdravlja kostiju u starijoj životnoj dobi, bubrezi su ključni za kompletno ljudsko zdravlje stoga je briga o njima – nužna! Koji su to simptomi koji nagovještavaju da nešto nije u redu, piše “Ordinacija“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Otečeni zglobovi, stopala, lice
Nakupljanje tekućine u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu s vašim bubrezima budući da su oni glavni filtratori tekućine koja se nalazi u organizmu. Oticanje nekih dijelova vašega tijela (zglobova, stopala, ruku, lica i sl.) može ukazivati na probleme s bubrezima

Promjene u urinu
Trebali biste primijetiti promjene u svom urinu vezane za učestalost uriniranja, boju i sl. Proizvodnja urina jedna je od glavnih zadaća bubrega, stoga je posve logično da promjene u urinu ukazuju na promjene u bubrezima. Neke od promjena koje možete primijetiti, a koje signaliziraju na moguće probleme, su:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

uriniranje je bolno
postoje tragovi krvi u urinu
uriniranje je postalo rijetko
budite se tijekom noć i po nekoliko puta kako biste urinirali

Mučnina i povraćanje
Posve je razumljivo da osjećate mučninu jer ona ukazuje na to da bubrezi ne izbacuju sve štetne tvari iz organizma kako bi inače trebali. Tada vaše tijelo pronalazi načine da izbaci toksine i to često – povraćanjem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osjećajte pretjeran umor
Svakom se dogodi dan da je umoran, neraspoložen i sl. unatoč dovoljnoj količini sna. Međutim, umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Stoga, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto s vašim bubrezima nije u redu.

Anemija
I anemija je povezana s nedostakom eritropoetina budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Stoga, ukoliko ste anemični, utoliko prekontrolirajte i zdravlje svojih bubrega.

Svrbljivi osipi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada štetne tvari kroz urin ne izbacuju onako kako bi trebale i kada se zadržavaju u organizmu, to može rezultirati promjenama koje će biti vidljive i na površini vaše kože. Stoga, čak i ova pojava za koju često misli kako će proći sama od sebe može biti jedan od prvih znakova za uzbunu kada je u pitanju zdravlje vaših bubrega.

Loš okus u ustima
Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumiliraju u vašem tijelu. To može uzrokovati okus metala u vašim ustima, kao i loš zadah. Isto tako, može vam se dogoditi da vam dobro poznata hrana više nema siti okus. Sve to utječe i na vaš apetit pa je moguće izgubiti i nekoliko kilograma.

haber.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME