Najezda bubamara ranije nego prethodnih godina

Najezda bubamara ranije nego prethodnih godina

slika (1)

Fasade i nekoliko stanova u zgradama u srebreničkom naselju Baratova opsjeli su rojevi bubamara. Stanari ovih zgrada muku muče sa bubamarama koje ulaze u stanove, ”mile” i gamižu po zidovima, uvlače se u kućni namještaj, stolariju, pukotine, odjeću i druge predmete.

I prethodnih godina, rojevi bubamara “okitili” su ove zgrade kao pčele kada izađu iz košnice, ali u oktobru – dvadesetak dana kasnije nego ove jeseni.

Ova neuobičajena pojava izaziva različite komentare i tumačenja praznovjernih. Dok jedni govore da bubamare donose sreću, drugi tvrde da njihova pojava u enormnoj količini predskazuje nešto ružno.

I dok praznovjerni nagađaju, žitelji opsjednutih stanova prinuđeni su da nabavljaju razne hemijske preparate da unište rojeve bubamara koje su ušle u njihove stambene prostore.

I prethodnih nekoliko godina u drugoj polovini oktobra bila je slična situacija u ovim zgradama. Kada bi zahladilo i pao snijeg, bubamare bi nestale, a ponovo bi se pojavile kada bi otoplilo.

Ako je pojava rojeva bubamara samo meteorološki predznak, kao što je bilo u prethodne četiri godine, onda predstoji naglo zahlađenje pa i snježne padavine.

Cafe.ba / Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE