2021 07 04T000000Z 871849125 RC2CDO97ZI3K RTRMADP 3 CYPRUS WILDFIRE
Smoke from a forest fire is seen in Ora village, Larnaca, Cyprus, July 3, 2021, in this picture obtained from social media. Mandatory credit ANDREA ANASTASIOU/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Ogroman požar na Cipru odnio je najmanje četiri života, a dužnosnici navode da se radi o najgorem šumskom požaru u povijesti zemlje.

Požar, ojačan snažnim vjetrovima, zahvatio je najmanje 10 zajednica na površini od 50 četvornih kilometara u podnožju planinskog lanca Troodos, području borove šume i gusto obraslog grmlja.

Požar odnio četiri života

Žrtve, za koje se vjeruje da su egipatski državljani, pronađene su mrtve u blizini zajednice Odou, planinske zajednice sjeverno od gradova Limassol i Larnake.

“Sve upućuje na to da su to četiri osobe koje su se vodile nestalima od jučer”, rekao je ministar unutarnjih poslova Nicos Nouris.

Europska komisija je objavila da u pomoć stižu protupožarni zrakoplovi iz Grčke, a Italija također planira rasporediti snage.

Satelit Kopernik također je aktiviran kako bi procijenio štetu pogođenih područja, navela je Komisija u priopćenju.

Nepoznat uzork

“To je najgori šumski požar u povijesti Cipra”, rekao je direktor Odjela za šumarstvo Charalambos Alexandrou za ciparsku Omega TV.

Vatrogasci nastoje zaustaviti požar prije nego što zahvati područje Machairasa, borove šume i jednog od najviših vrhova na Cipru.

Za sada je nepoznat je uzrok požara koji je izbio u subotu. Na Cipru su temperature proteklih dana premašile 40 Celzijevih stupnjeva, a policija je objavila da ispituje 67-godišnjeg muškarca u vezi s požarom.