52EEC0FA 8E37 4A54 9559 AFF8F2250156
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Toplotni talas je zahvatio jugoistočnu Evropu, zbog čega su stanovnici pohrlili na obale, javne česme i klimatizovana mjesta kako bi pronašli olakšanje.

FIXGEHALT

Temperature su porasle iznad 40 stepeni Celzijusovih u dijelovima Grčke i u većem dijelu regiona, a meteorolozi u Atini očekuju da će se toplotni talas produžiti do sljedeće nedjelje, što ga čini jednim od najtežih toplotnih talasa koji su zabilježeni još od sredine osamdesetih godina, prenosi agencija AP.

Montažni objekti za rashlađivanje postavljeni su u grčkoj prijestonici, ali će pristup klimatizovanim javnim prostorima biti ograničen pandemijskim ograničenjima.

“Aktuelni toplotni talas je opasan vremenski fenomen jer će trajati do kraja sljedeće nedjelje sa malim temperaturnim rasponom između maksimalnog i minimalnog nivoa”, rekao je Teodoris Kolidas, direktor Grčke nacionalne meteorološke službe.

LIDER

Vlasti u Srbiji, Bugarskoj i drugim pogođenim zemljama savjetovale su ljude da izbjegavaju izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti u središnjem dijelu dana.

Šumski požari u Grčkoj treći dan zaredom prijete stambenim objektima, a požar je danas prijavljen u blizini grada Patras na zapadu zemlje.