Najjeftiniji ramazanski somun u Sarajevu koštat će 1 KM

27b3ff70fd615f39ccc2b698eb828afc
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Iako su u pekarama dostupni tokom cijele godine, sarajevski somuni posebni su tokom ramazana, kada ih pekari u glavnom gradu Bosne i Hercegovine posipaju čurekotom koji im daje poseban miris.

Svake godine za vrijeme ramazana među Sarajlijama se vode rasprave koji somuni su najbolji, da li oni iz pekare “Alifakovac”, “Poričanin”, “Imaret”…

Sarajevski ramazanski somuni vjekovima su neizostavan dio iftarskih sofri u šeheru, a naša ekipa obišla je nekoliko pekara u općinama Stari Grad i Novo Sarajevo, gdje su nam rekli da će najjeftiniji somun u ramazanu koštati 1 KM. Naime, prošli ramazan somuni su se mogli kupiti po cijeni od 0,6 ili 0,8 KM, ali ove godine oni će koštati minimalno 1 KM, zbog poskupljenja brašna i ulja.

– Ove godine je katastrofa što se tiče cijena brašna i ulja. Još nije krenuo ramazan, a najvjerovatnije, što se tiče prodajne moći, to će biti manje. Somun je bio 0,80, sada je 1 KM i tako će biti za vrijeme ramazana. Mi pekari koji radimo somune prepušteni smo sami sebi. Niko nas ne podržava. Ima nas nekoliko koji legalno radimo i sve prijavljujemo, ali ima dosta ilegalnih, koji ne prijavljuju radnike i promete i to drastično utječe na nas. Čaršija je nama epicentar što se tiče proizvodnje i ne možemo jedan dan jednu cijenu, a drugi dan drugu. Poslije ramazana ćemo vjerovatno morati podići cijene – kaže za Faktor Bećir Aljović, nekadašnji vlasnik pekare “Alifakovac”, koju sada sa dosta uspjeha vodi njegov sin Suad.

U “Imaretu” somuni su prošle godine koštali 0,80 KM, a, kako su nam rekli u ovoj pekari, ne znaju još koliko će ove godine koštati zbog poskupljenja. Isti je slučaj i u pekari “Edin” na Baščaršiji. U pekari “Poričanin” rekli su nam da će somuni koštati 1 KM i da neće biti poskupljenja u vrijeme ramazana.

– Sve je poskupjelo. Prošle godine ramazanski somuni su koštali 0,80 KM, a ove godine će biti 1 KM. Razumijemo narod, ali moraju i oni nas razumjeti. Brašno je poskupjelo 120 posto, ulje je također puno poskupjelo. To je ono što moramo uraditi – kaže Feta Gjuraj, vlasnik pekare “AS” u Hrasnom Brdu koja radi 23 godine.

Ramazan nastupa sa akšamskim ezanom u petak, a prvi dan posta je u subotu, 02. aprila 2022. godine.

Faktor.ba