AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) u ponedjeljak uveče je na sjednici odlučilo da politika otvaranja Crne Gore bude dopunjena novim kriterijumima, koje će predložiti Institut za javno zdravlje, a NKT usvojiti najkasnije u petak, kako bi bio omogućen ulazak u Crnu Goru i stranim državljanima koji ne nose visok epidemiološki rizik.

Iz NKT su u saopštenju istakli da se, i uz zadržavanje epidemiološki stabilne situacije, paralelno preduzimaju sve mjere neophodne za očuvanje zdravlja građana Crne Gore, stranaca koji žive u Crnoj Gori i turista, prenijele su podgoričke “Vijesti”.

Kako se navodi u saopštenju, NKT se upoznalo sa radnim dokumentom već formiranog Operativnog štaba za praćenje epidemiološke situacije u turističkoj sezoni, sa ciljem potpune spremnosti svih državnih organa i turisticke privrede za ulazak Crne Gore u novu fazu otvaranja uz istovremeno zadržavanje stabilne epidemiološke situacije.

Zadaci Operativnog štaba su definisanje pravila, postupaka i monitoring ulaska u Crnu Goru, sprovođenje epidemiološkog nadzora i postupanje sa eventualno oboljelim gostima, uključujuči i njihov i bezbjedan transport u matične države, dodaje se u saopštenju.