Najkvalitetniji grad za život na svijetu nalazi se u Evropi

Najkvalitetniji grad za život na svijetu nalazi se u Evropi

Kvalitet života je važan pokazatelj koji treba uzeti u obzir pri rangiranju najboljih gradova na svijetu. Ali šta je tačno kvalitet života i kako ga možemo procijeniti?

Sve, od gastronomske ponude, do stope kriminala, može uticati na kvalitet života stanovnika nekog grada, ali potpuno novi Globalni indeks gradova kompanije “Oxford Economics” uzeo je u obzir šest važnih indikatora: očekivani životni vijek, prihod po osobi, jednakost prihoda, rekreacija i kulturna ponuda, brzina interneta i troškovi stanovanja.

Za grad sa najboljim kvalitetom života po ovim kriterijumima izabran je Grenobl u Francuskoj koji prema popisu iz 2015. ima 160.000 stanovnika.

“Prijestonica Alpa” je poznata kao omiljena planinarska destinacija, kao i centar za naučna istraživanja, piše “Time out”.

Na drugom mjestu na listi nalazi se Kanbera, glavni grad Australije, a on je ujedno i jedini neevropski grad u prvih 10, prenosi Danas.

Čak tri grada iz Švajcarske su uvršteni na listu gradova sa najboljim kvalitetom života na svijetu. Bern je rangiran kao treći, Bazel je peti, a Cirih osmi na listi.

10 najboljih gradova na svijetu po kvalitetu života

– Grenobl, Francuska

– Kanbera, Australija

– Bern, Švicarska

– Bergen, Norveška

– Bazel, Švajcarska

– Luksemburg, Luksemburg

– Rejkjavik, Island

– Cirih, Švicarska

– Gent, Belgija

– Nant, Francuska

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica