Najmanje 100 osoba poginulo u razornom zemljotresu u Turskoj

Screenshot 2 1557

Broj poginulih u razornom zeljotresu koji je prije nekoliko dana pogodio egejsku obalu Turske raste i riječ je o najmanje 100 osoba.

U zemljotresu je u turskom Izmiru koji se nalazi na zapadu države, poginulo 98 osoba, povrijeđeno je njih 994 od kojih je 147 još uvijek u bolnici.

Spasilački timovi i dalje rade na traganju osoba za koje se pretpostavlja da se vjerovatno nalaze ispod ruševina zgrada.

Zemljotres je u najvećoj mjeri razorio grad Bayrakli u Izmiru u kojem je poginulo dvoje djece od kojih je jedno imalo tri, a drugo 14 godina, piše France24.

Zemljotres je pogodio i grčki otok Samos u kojem je također poginulo dvoje tinejdžera, a stručnjaci su kazali da je riječ o najsmrtonosnijem zemljotresu koji je pogodio Tursku u posljednjih 10 godina.

Turskom prolaze rasjedi te je sklona zemljotresima. Više od 500 ljudi izgubilo je život u potresu 2011. godine, u gradu Vanu na istoku zemlje, dok je jedan drugi zemljotres ove godine ubio 41 osobu u istočnoj provinciji Elazig.

Godine 1999. na sjeverozapadu Turske u dva snažna zemljotresa poginulo je 18.000 ljudi. Turska agencija za vanredna stanja je saopćila da je zemljotres koji se desio u petak bio magnitude 6.6, dok je nakon njega zabilježeno 1.400 manjih potresa.