Najmanje 72 osobe izgubile život u oluji

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Najmanje 72 osobe izgubile su život, a 33 su ranjene u tropskoj oluji Nalgae koja je pogodila Filipine, javila je državna agencija za katastrofe.

Dodatnih 14 osoba i dalje se vodi kao nestalo nakon što je oluja, lokalno poznata kao Paeng, stigla do kopna u petak s vjetrovima od 75 kilometara na sat.

Broj smrtnih slučajeva naglo je porastao tokom noći, saopćilo je nacionalno vijeće za smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje njima, a najteže su pogođene pokrajine i gradovi na jugu.

U gradu Cotabatao na otoku Mindanao, gdje je oko 67.000 stanovnika pogođeno olujom, proglašeno je “stanje katastrofe”. 

Upi, obližnji grad sa samo 60.000 stanovnika, potopljen je, javilo je vijeće za katastrofe, a hiljade ljudi su bile prisiljene otići na viša mjesta.

Fotografije i videozapisi potrage i spašavanja prikazuju tijela izvučena iz vode i gustog mulja te stanovnike zarobljene na krovovima.

Očekuje se da će oluja pogoditi glavni grad Manilu i obližnje pokrajine tokom vikenda, kažu državni meteorološki dužnosnici, dok Nalgae prolazi kroz glavni otok Luzon i ide prema Južnom kineskom moru, javio je CNN.

GODISNJICA
MARKETING