Najmlađi hafiz u Konjicu, Kerim Nuhanović: Kur’an nam treba biti vodilja kroz život

ra 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Među pet hafiza u Konjicu je i 20-godišnji Kerim Nuhanović, uspješan student druge godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Hifz je počeo učiti u sedmom razredu osnovne škole, nastavio je tokom pohađanja Gazi Husrev-begove medrese, a završio je prije dvije godine, postavši u 18. godini najmlađi konjički hafiz.

Pravi put

Sve je počelo, priča nam hafiz Nuhanović, za vrijeme mektepske nastave kod imama Ruhida ef. Nezira, koji je pokrenuo sekciju učenja Kur’ana.

– Rado sam krenuo na časove kako bih naučio nešto novo iz Kur’ana. U to vrijeme nije mi bio cilj da postanem hafiz, ali hvala Allahu koji me usmjerio na pravi put, jer sam, nakon sedam godina, uspio naučiti čitav Kur’an napamet.

Zahvalan sam Allahu što je moj muhafiz bio baš efendija Ruhid, jer je bio strpljiv sa mnom i znao je kako iskoristiti moje mogućnosti u punom kapacitetu – rekao je hafiz Nuhanović.

Razna iskušenja

Hafiz Nuhanović vjeru smatra glavnom pokretačkom snagom, a Kur’an vodiljom kroz život.

– Život na dunjaluku donosi sa sobom razna iskušenja i zato je tu Kur’an – da nam da odgovore na sva pitanja i da nas vodi kroz život kojim će Gospodar biti zadovoljan. Upravo je ramazan , kao najodabraniji mjesec za muslimane, prilika da vjernici preispitaju svoje odluke, da se više posvete Kur’anu te tako oplemene svoju dušu i približe se uzvišenom Gospodaru – naveo je hafiz Nuhanović.

Učenje i odricanje

Hafiz Nuhanović je istakao da je bilo potrebno dosta vremena, učenja i odricanja, ali nikada nije razmišljao o odustajanju, jer, kako ističe, ljubav prema Svetoj knjizi je svakim danom postajala sve veća.

– Svaki početak je težak pa je tako i meni, kao dvanaestogodišnjem dječaku, bilo teško u to vrijeme, jer niste u stanju shvatiti suštinu hifza. Međutim, vremenom, kako učite i saznajete te se sve više posvećujete Kur’anu, to onda postaje jedna velika ljubav prema toj časnoj knjizi, od koje se ne možete odvojiti. To je jedna velika Allahova blagodat – kazao je Nuhanović.