Portal 072info

NAJNEKULTURNIJI VOZAČI U EU SU NA JUGU: Ceste u Hrvatskoj među najopasnijim

AngryDriver 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vozači u zemljama južne Evrope imaju manje saobraćajne kulture u odnosu na vozače drugih država Starog kontinenta. Uvredljivim i pogrdnim riječima tokom vožnje posebno su skloni Francuzi i Grci, podaci su Eurostata.

U Francuskoj i Grčkoj je 70 posto anketiranih vozača priznalo da psuju drugim učesnicima u saobraćaju tokom vožnje, što je znatno više od prosjeka koji iznosi
55 posto, piše Euronews.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Grci su među evropljanima koji najčešće koriste sirenu – zvučno upozorenje. Osim njih, to najčešće čine Španci i Italijani koji se zajedno s Poljacima nerijetko zaustave i izađu iz svojih vozila da bi razgovarali s drugim vozačima.

Španski vozači su među onima koji su skloni da pogrešno pretiču druga vozila na autoputu. To učestalo rade vozači u Holandiji i Velikoj Britaniji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ono što je zajeničko svim vozačima u Evropi jeste da većina njih smatra da su dobri vozači. Upitani da navedu riječ kojom bi opisali svoju vožnju, njih 97 posto je upotrijebilo pojam “budnost”, a 76 posto je istaklo “smirenost”. Samo tri posto je upotrijebilo pridjev “agresivnost”, a jedan posto “neodgovornost”.

Zato većina ispitanika, njih 83 posto ima negativno mišljenje o ponašanju drugih vozača. Njih 45 posto je upotrijebilo pojam “neodgovornost” za druge vozače. Osim toga, često su navodili pojmove “stresnost, agresivnost i opasnost”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema podacima Eurostata, u posljednjih deset godina za trećinu se smanjio broj poginulih osoba u saobraćaju. U 2018. godini u saobraćajnim nesrećama je poginulo skoro 23.340 osoba, a deset godina ranije taj broj je iznosio 37.000. U prosjeku, 52 osobe poginu u saobraćajnoj nesreći na milion stanovnika Evropske unije.

Pokazalo se da su irske saobraćajnice najsigurnije gdje pogine 29 osoba na miliona stanovnika. Ovu zemlju po sigurnosti u saobraćaju slijede Danska i Švedska.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Saobraćajnice su najopasnije na istoku Evrope, posebno u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji gdje pogine 96 osoba na milion stanovnika prenosi Klix.

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

EU o novim koracima za BiH odlučuje na jesen

072info.com

Plaže u Baškoj Vodi “okupirali” brojni turisti, ali je vrlo mali broj onih iz BiH

072info.com

Detalji stravične nesreće: Mladić iz Njemačke pao u more, jedrilica prešla preko njega

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

CCB6E8DA 055F 4AA6 BDC2 C05AE9F52223