Najniže plaće u Federacije BiH od naredne godine trebaju porasti od 35 do 50 posto

2BB31E93 CE29 4E06 9C7E 44486268603A
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Najniže plaće u Federaciji BiH trebale bi od naredne godine drastično porasti, kazano je danas u Mostaru nakon višesatne sjednice Ekonomsko-socijalno vijeća Federacije BiH. U narednih 15 dana će Federalna vlada utvrditi uredbu o visini najniže plaće u Federaciji BiH.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber kaže kako je sastanak bio prilično uspješan i da će se naredna sjednica održati 2. decembra kada će socijalni partneri dati primjedbe i sugestije na uredbu, dok će konačan stav donijeti Vlada FBiH.

Edhem Biber (Foto: G. Š./Klix.ba)
Edhem Biber (Foto: G. Š./Klix.ba)

“Mislim da su poslodavci saglasni da je apsolutno vrijeme da se donese odluka. Ima raznih modaliteta, na koji način da se donese. Ono što je važno, pretpostavljam da će odluka važiti od početkom naredne godine. A kad se donesu zakoni, kad je u pitanju porez na dohodak i doprinose, koji se čekao više od dvije godine, rečeno je da će najniža plata drastično ići gore i bit će značajnija nego što je trenutno“, kazao je Biber.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić ističe da Sindikati traže povećanje trenutne najniže plaće za 50 posto, dok je premijer FBiH Fadil Novalić tražio 35 posto i da se nada kako će se naći u rasponu od 35 do 50 posto.

“Mi ciljano tražimo 50 posto na trenutnu najnižu plaću u FBiH, kada govorimo o trenutnim zakonskim rješenjima, bez dva fiskalna zakona, s tim što topli obrok, regres i prevoz, ono što je sastavni dio plaće ostaju nepromijenjene kategorije. Ne želimo da više bude 406 KM najniža paća u FBiH“, rekao je Bektić.

Pojasnio je da je po osnovu trenutnih zakonskih rješenja najniža plaća u Federaciji BiH 520 KM, a sa toplim obrokom, regresom i prijevozom sumarno čini negdje između 850 i 900 KM.

“Mi ostajemo jasno definisani 70 posto od prosječne plaće u FBiH, u ovom momentu to je 700 KM, bez osnovnih naknada na plaću“, zaključio je Bektić.

Adnan Smailbegović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Adnan Smailbegović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je podsjetio da je potpisano pet granskih ugovora, prema kojima je plaća povećana za otprilike 25 posto.

“Mi i dalje zagovaramo opciju da se minimalne plaće definiraju prema branšama, oblastima, jer ne može biti ista plaća u metalnoj ili hemijskoj industriji ili u trgovini”, kazao je Smailbegović.

Ističe kako rado povećavaju plaće radnicima do iznosa koliko se to može, jer su svjesni da će radnik bolje raditi kad je zadovoljan i da se to vrati, ali je problem, kako naglašava što se doprinosi ne smanjuju.

“Nije problem da se neto plate povećavaju, ali se ovdje mora posmatrati bruto skupa sa doprinosima”, zaključio je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.