‘Najopasnija staza na svijetu’ ponovo se otvara za turiste

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Caminito del Rey, staza koju mnogi nazivaju “najopasnijom stazom na svijetu”, naredne zime bit će ponovo otvorena za turiste koji posjete Španiju nakon rekonstrukcije, iako vjerovatno neće biti podjednako zastrašujuća, piše “Telegraph”.

Takozvana najopasnija staza za pješačenje bit će otvorena za turiste početkom sljedeće godine nakon višemilionske restauracije. Međutim, nova verzija će biti znatno “pitomija” od one koja je zahvaljujući internetu postala poznata mnogim ljudima širom svijeta.

Put Caminito del Rey, koji u prijevodu znači “Kraljev put”, zaokupio je pažnju miliona ljudi koji su na internetu gledali avanturiste kako njime pješače. Međutim, nakon što je ova staza uzela ljudske živote 1999. i 2000. godine, oba ulaza su zatvorena, ali uprkos zabrani, šetači su nastavljali da se kreću ovom uskom stazom.

Od tada, ova staza je potpuno zapuštena, a svi šetači koristili su je uz maksimalan oprez s obzirom na to da ih je od pada u Guadalhorce rijeku dijelilo svega nekoliko stubića. Regionalna vlada u Andaluziji je 2011. godine zajedno sa gradskom vladom Malage odlučila da renovira put, a cijena renovacije iznosila je pet miliona eura, prenosi B92.

Radovi su počeli u martu ove godine, a vlasti se nadaju da će staza privući dodatne turiste u ovu oblast. Originalna staza dugačka 1,2 kilometra napravljena je kako bi radnici mogli da stignu do brane Guadalhorce.

Kada ona bude otvorena za javnost u januaru ili februaru 2015. godine, ona će prva tri mjeseca biti besplatna za turiste, a nakon istega tog roka, bit će potrebno plaćati određenu nadoknadu s obzirom na to da će svakoga dana samo određenom broju turista biti dozvoljeno da koriste stazu uslijed sigurnosnih razloga