Najplaćenije zanimanje: Mjesečno zarađuju 3.000 eura neto

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prošle godine su kontrolori letenja u Hrvatskoj u prosjeku zaradili dobrih tri hiljade eura neto. Najmanje plate bile su u tekstilnoj industriji, svega nekoliko stotina eura mjesečno. Među regijama najveće neto plate imaju u Zagrebu, prenosi N1 Slovenija.

Kontrolori letenja imali su najveću prosječnu neto platu u Hrvatskoj u 2022. godini, pokazuje analiza hrvatskog portala MojPosao. Iznosio je 3.084 eura. Slijedile su plate IT direktora, koji su u prosjeku primali 3.022 eura mjesečno, te plate regionalnih direktora sa 2.717 eura mjesečno.

Tekstilni tehničari su prošle godine imali najnižu prosječnu neto plaću u Hrvatskoj. Iznosio je 577 eura mjesečno. Slijedile su krojačice sa mjesečnom platom od 578 eura, frizeri sa 594 eura i zaštitari sa 615 eura.

Prema podacima servisa MojaPlaća, prosječna mjesečna neto plata sa dodacima na platu u prošloj godini iznosila je 998 eura, što je pet posto više nego godinu ranije.

Menadžerska zanimanja najbolje su plaćena u Hrvatskoj, gdje su plaće do 123 posto veće od prosječne mjesečne plaće. Plate u oblasti tehnologije i razvoja veće su od prosjeka za 78 posto, u oblasti informacionih tehnologija za 38 posto i u telekomunikacijama za 17 posto.

Tekstilnici su imali platu koja je bila 38 posto niža od prosječne mjesečne plate, dok su zaposleni u uslužnim djelatnostima bili niži za 30 posto.

Kompanije u stranom vlasništvu imaju veće plate

Privatne kompanije u stranom vlasništvu bolje su plaćale od domaćih privatnih kompanija. Plate u privatnim kompanijama bile su osam posto veće od prosjeka i iznosile su u prosjeku 1.082 eura, dok su domaće privatne kompanije isplaćivale četiri posto lošije i prosječna plata iznosila je 954 eura. Prosječna plata u državnom preduzeću iznosila je blizu 941 euro, što je šest posto ispod prosjeka.

Najveća prosječna plata zabilježena je u Zagrebu, gdje je iznosila 1.110 eura, odnosno 11 posto više od državnog prosjeka. U Vitrovačko-podravskoj županiji je, pak, u prosjeku bio 20 posto niži od državnog prosjeka.

N1