Najpopularnija aplikacija je prevara

Virus Shield, najpopularnija Android aplikacija među onima koje se plaćaju, i to u kategoriji “Nove aplikacije” zapravo je najobičnija prevara.

Svjetski IT mediji ne štede “epitete” koje lijepe uz Virus Shield aplikaciju, jer ona za 3.99 dolara, za koliko se prodavala u Android Play Storu, nije radila apsolutno ništa! Android Police pročešljao je cijeli kod aplikacije i otkrio da ona nije nikakav “štit” niti “zid” za zaštitu od virusa, nego najobičnija prevara i “mamipara” za korisnike.

Detaljnijom analizom otkriveno je da je autor aplikacije već “zabranjen” u jednoj drugoj onlajn prodavnici, kao i to da je bio umiješan u više sličnih prevara, na kojima je, takođe pokušao dobro da zaradi. Aplikacija Virus Shield nekoliko dana bila je #1 u Play Storu, u kategoriji novih aplikacija i nema preciznih informacija o tome koliko je njen autor zaradio od prodaje, niti da li će biti kažnjen za lažno predstavljanje sadržaja.

Google je nakon što se na internetu otkrila prevara odlučio da autora privremeno isključi iz svog programa za programere, a aplikacija je povučena iz Android Play Stora i nije više dostupna za preuzimanje.

Ova aplikacija je dobar pokazatelj da korisnici moraju dobro da vode računa o tome šta preuzimaju i posebno od kojih autora – držite se provjerenih imena i autora koji imaju dobre ocjene i više aplikacija. 

Mondo