Nezavisne
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti / Zabava

Prema istraživanju koje je objavio portal “Značenje imena”, ime Sara je u Federaciji  BiH osvojilio prvo mjesto, a u Republici Srpskoj se takođe našlo među prvih pet imena za djevojčice.

Ovo je i jedino ime koje se u oba entiteta našlo među prvih 15 imena, kako za djevojčice tako i za dječake. Dakle bez sumnje možemo reći da je Sara definitivno ponijela krunu  i ponijela titulu “Ime godine 2016 u BiH”!

Na arapskom ime znači  “ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna.”

Na hebrejskom ime je izvedeno od riječi Sarai  i znači “kneginjа, vladarka, žena visokog ranga”.

Ime je u raznim varijantama veoma popularno kako kod muslimana tako i kod hrišćana. Tako je i u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji to ime u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena davanim djevojčicama.

U Federaciji BiH redosljed na listi popularnosti izgleda ovako: Sara , Amina, Lamija, Mejrem i  Esma.

U Republici Srpskoj  je najomiljenije ime Marija.  A onda slijede Ana, Sofija, Milica i Sara.

A koje je muško ime godine?

U RS-u je muško ime godine Stefan.  Nikola se našao na drugoj poziciji, a njih slijede Luka, Lazar i Pavle.

Stefan je grčkog porijekla i znači “onaj koji je krunisan”.

Ime Stefan je u raznim oblicima zastupljeno širom svijeta. U Njemačkoj je između 70-tih i 90-tih ovo ime punih 20 godina za redom bilo na samom vrhu najpopularnijih imena. Njemci ga pišu isto kao mi ali ga izgovaraju ga “Štefan”, španski oblik imena je Esteban, a u Italiji je poznata forma Stefano, dok je kod Amerikanaca i Engleza to Steven (Stiven).

U Federaciji BiH je ove godine pobijedilo ime Daris. Ovo ime bilježi najveći skok popularnosti u posljednjih nekoliko godina, te iako prije dvije godine nije bilo ni u prvih 10, ove godine je osvojilo srca najviše roditelja i popelo se na vrh liste “najpopularnija muška imena”  u BiH u 2016. godini.

Ime Daris je arapskog porijekla izvedeno od riječi “darrās” što znači “učenik”.

Drugo mijesto je osvojio Amar, a slijede ga Ahmed, Harun i Davud.

avaz.ba