Portal 072info

Najpopularnija “riječ” u 2014. godini nije uopšte riječ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako se stara godina bliži kraju, nezaobilazne su različite ankete koje pokazuju, u ovom slučaju pomalo zabrinjavajuće rezultate. U anketi za najviše korištenu riječ u 2014. godini pobjedu uopšte nije odnijela riječ, već – simbol. Simbol srca je bio najkorištenija “riječ” u 2014.

Najkorišteniji simbol u 2014. godini koji su ljudi upotrebljavali u međusobnoj komunikaciji je – srce, odnosno znak ljubavi. U anketi su korišteni podaci sa društvenih mreža, a tema je bila prepiska ljudi, odnosno njihova komunikacija preko poruka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Simbol koji je po učestalosti korištenja na drugom mjestu u 2014. godini je # – hashtag.

Tako se ispostavilo da riječi sve više zamjenjuju simboli, popularni “emotikoni.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Znak srca je ubjedljivo najviše korišten u blogovima, na Twitteru, Facebooku i ostalim vrstama prepiski između ljudi, tvrde analitičari.

Znak ljubavi sa jedne strane ohrabruje, i pokazuje da je, barem po dopisivanju 2014. bila godina ljubavi. Ipak, sa druge strane postoji zabrinutost zbog sve većeg korištenja simbola i raznih znakova koji zamjenjuju riječi, što ukazuje na sve veće siromaštvo vokabulara kod ljudi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Knjige su zamijenjene internetom, lična komunikacija je ustupila mjesto chatu, Facebooku i ostalim vidovima virtuelnog kontakta, a odlazak na kafu sa prijateljima se nažalost pretvorio u zajedničko gledanje u mobilni telefon, uz nezaobilazno pitanje konobaru: “Koja vam je šifra za wireless?”

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME