Portal 072info

Najpopularnija “riječ” u 2014. godini nije uopšte riječ

Kako se stara godina bliži kraju, nezaobilazne su različite ankete koje pokazuju, u ovom slučaju pomalo zabrinjavajuće rezultate. U anketi za najviše korištenu riječ u 2014. godini pobjedu uopšte nije odnijela riječ, već – simbol. Simbol srca je bio najkorištenija “riječ” u 2014.

Najkorišteniji simbol u 2014. godini koji su ljudi upotrebljavali u međusobnoj komunikaciji je – srce, odnosno znak ljubavi. U anketi su korišteni podaci sa društvenih mreža, a tema je bila prepiska ljudi, odnosno njihova komunikacija preko poruka.

Simbol koji je po učestalosti korištenja na drugom mjestu u 2014. godini je # – hashtag.

Tako se ispostavilo da riječi sve više zamjenjuju simboli, popularni “emotikoni.”

Znak srca je ubjedljivo najviše korišten u blogovima, na Twitteru, Facebooku i ostalim vrstama prepiski između ljudi, tvrde analitičari.

Znak ljubavi sa jedne strane ohrabruje, i pokazuje da je, barem po dopisivanju 2014. bila godina ljubavi. Ipak, sa druge strane postoji zabrinutost zbog sve većeg korištenja simbola i raznih znakova koji zamjenjuju riječi, što ukazuje na sve veće siromaštvo vokabulara kod ljudi.

Knjige su zamijenjene internetom, lična komunikacija je ustupila mjesto chatu, Facebooku i ostalim vidovima virtuelnog kontakta, a odlazak na kafu sa prijateljima se nažalost pretvorio u zajedničko gledanje u mobilni telefon, uz nezaobilazno pitanje konobaru: “Koja vam je šifra za wireless?”

Podijelite članak