Najpopularniji sportovi širom svijeta: Englezi ludi za nogometom, neobična ljubav Japanaca

Screenshot 2 84
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Sport je sastavni dio društvenih potreba pojedinca te je univerzalno sredstvo razumijevanja i saradnje među ljudima, a širom svijeta su se godinama razvijale različite ljubavi prema određenim vrstama sportova.

Za mnoge države je najvažnija sporedna stvar na svijetu nogomet ujedno i sport broj jedan, ali u velikom broju država nailazimo na potpuno drugačije pogleda ka sportovima. U nastavku vam donosimo pregled najpopularnijih sportova u najvećim državama svijeta.

Velika Britanija – nogomet

U Velikoj Britaniji nogomet je gotovo religija. Ogromna je popularnost tamošnjeg Premiershipa, elitnog ranga nogometnog klupskog takmičenja u Engleskoj, te im ostali sportovi nisu ni blizu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Sjedinjene Američke Države – američki fudbal

Preko bare, nogomet je također nacionalni sport, ali je u pitanju potpuna drugačija vrsta igre. U nekim Državama univerzitetski američki fudbal je čak popularniji od NFL-a, elitnog američkog takmičenja u ovom atraktivnom sportu.

Kina – trčanje

Iako će mnogi pomisliti kako je stolni tenis najpopularniji, ipak je trčanje najzastupljeniji sport u Kini.

Indija – kriket

U Indiji su palice i kriket lopte svakodnevnica. Iako su Englezi izumili kriket, Indija ga je definitivno promovisala na globalnom nivou.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Rusija – nogomet

Iako će neki Rusi reći da je hokej na ledu veći sport u ovoj državi, ipak najvažnija sporedna stvar na svijetu ima najviše poklonika u Rusiji.

Kanada – hokej na ledu

Jedna od država gdje je hokej na ledu zaista kraljevski sport je Kanada. Tvrdnje su da je hokej na ledu toliko popularan u Kanadi koliko je nogomet u Engleskoj.

Australija – australski nogomet

Nogomet i kriket su također popularni, ali australski nogomet ima daleko najveću publiku. To je timski sport koji se igra s 18 igrača u polju, koristi se lopta jajastog oblika, a sličan je ragbiju, američkom nogometu te koristi i neke elemente iz običnog nogometa.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Južna Afrika – nogomet, ragbi i kriket

Južna Afrika je jedna od država gdje je veoma teško odlučiti se koji je sport najpopularniji.

Brazil – nogomet

Suvišno je pričati o ljubavi Brazilaca prema nogometu, a ova južnoamerička država se može pohvaliti da su čak šest puta bili svjetski prvaci u sportu za kojim luduju.

Japan – bejzbol

Bejzbol je u Japanu veći sport nego što je u Americi. Igraju ga i gledaju milioni Japanaca te zauzima elitno mjesto u japanskoj sportskoj kulturi. Japanska bejzbol liga je ujedno najjača nakon američkog MLB-a.