Najprometnija benzinska pumpa u Evropi: Zbog cijene goriva vozačima ne smeta čekanje u redovima

Najprometnija benzinska pumpa u Evropi: Zbog cijene goriva vozačima ne smeta čekanje u redovima

Prva subota u augutu, kada se evropski turisti vraćaju s ljetnog odmora provedenog u julu, dok drugi početkom augusta tek kreću prema jugu u potrazi za suncem, najprometniji je dan na najprometnijoj benzinskoj pumpi u Evropi.

Čak niti rastuće cijene goriva nisu odvratile desetine hiljada vozača automobila, motora i kamiona da napune rezervoare goriva na Shellovoj benzinskoj pumpi Berchem u južnom Luksemburgu, na krcatoj autocesti A3.

Veliko Vojvodstvo je možda maleno, ali leži na raskrsnici između Belgije, Njemačke i Nizozemske i pravca prema jugu, osunčanim plažama Francuske, Italije i Španije.

I, što je najvažnije, u ljetu obilježenom rastom cijena, gorivo je tamo jeftino što Shellovu benzinsku stanicu Berchem čini najpoželjnijom za vozače kamiona i porodica koje pomno paze na svoj kućni budžet.

Čak i izvan prazničnih gužvi, francuski i njemački vozači te prekogranični radnici često pune svoje spremnike goriva u Luksemburgu. Kada je porodično ljetno odredište na Sredozemlju, a pun spremnik goriva košta više od 100 eura, uštede se zbrajaju.

U subotu su dvije cisterne s kapacitetom od 40.000 litara goriva bile spremne odvoziti 16 do 20 povratnih putovanja dnevno kako bi benzinske i diezelske pumpe radile non-stop, spremne za bezbroj kampera koji su se nagurali na golemom parkiralištu.

Početkom godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu i poteškoća u globalnim lancima opskrbe uslijed pandemije koronavirusa, skočile su cijene goriva, a naftni divovi su ostvarili goleme zarade.

Sada cijene nešto padaju, a vlade su uskočile subvencijama te je Francuska smanjila cijenu goriva na benzinskim stanicama za 18 centi, a do septembra će sniženje iznositi 30 centi.

AFP je u subotu litar benzina u Bruxellesu platio 1.79 eura, s prosječnom cijenom u Belgiji od 1.867 eura po litru.

U luksemburškom Berchemu, međutim, litar košta 1.63 eura i vozače iz gotovo cijele Evrope ne smeta što moraju čekati u redovima. Vozača kamiona na toj pumpi ima i iz dalekog Kipra, Poljske i Irske.

“Ova savršena lokacija usred Evrope i povoljne cijene daju nam prednost”, rekao je voditelj te najveće Shellove benzinske stanice Daniel Calderon.

Po njegovim riječima, gužve nisu oneraspoložile vesele vozače koji su nakon dvije godine pandemijskih restrikcija u željnom iščekivanju ljetnog odmora.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS