Portal 072info

NAJRASPROSTRANJENIJE OBOLJENJE: Šta je to parodontopatija?

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

U nastavku vam donosimo tekst koji vam je omogućio naš partner Stomatološka ordinacija D&N, a u kojem ćete pročitati sve što niste znali o jednom od najrasprostranjenijih oboljenja, a koje u krajnjem stadijumu dovodi do ispadanja zuba.

Nakon karijesa parodontopatija je najrasprostranjenije oboljenje.

Čak 90% stanovništva ima neki oblik parodontopatije. Parodontopatija zahvata potporni aparat zuba ili parodoncijum. Patološki procesi koji se odvijaju u toku parodontopatije vode ka postepenom, ali progresivnom oboljevanju i konačnom gubitku jednog ili više zuba.Parodontopatija je grupa stanja.

Sva stanja obuhvataju upale desni i druge strukture koje podržavaju zub. Ova bolest često počinje kao zapaljenje desni ili gingivitis.Parodontopatija je bolest uzrokovana bakterijama koja rezultira infekcijom u ustima.Vaše tijelo pokušava da se bori protiv te infekcije.

Neke od supstanci koje tijelo proizvodi mogu da budu štetne. Ove supstance oštećuju viličnu kost i ligamente oko zuba.Ukoliko se gingivitis ne liječi, zapaljenje se širi i propada parodoncijum. Formiraju se parodontalni džepovi (prostor izmedju zapaljenih desni i korijena zuba), koji su najvažniji znak parodontopatije. Zubi postaju preosjetljivi na mehaničke, termičke i druge nadražaje.

Destruktivni procesi u alveolarnoj kosti koji se odvijaju u toku parodontopatije mogu dovesti do stvaranja parodontalnih apscesa koji čine žarišta, čime su ugroženi i udaljeni organi i sistemi.

Zubi počinju da se klate, a u krajnjem stadijumu ispadaju.

Ukoliko i vi imate pitanja koja su u vezi sa stomatologijom, pridružite se Facebook stranici Stomatološke ordinacije D&N klikom OVDJE ili ih pak posjetite na adresi Crkvice Lamela c1, zgrada solidarnosti, a možete ih kontaktirati i putem broja telefona 061/824-041 ili (Dr.Nermin Ljubunčić); 062/504-564(Dr.Dijana Mekić-Hrustić).

Podijelite članak