Screenshot 5 11
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
NER FIT

Hrvatska je i dalje najsigurnija destinacija na Mediteranu jer zadržava kvalitetnu epidemiološku situaciju. Sa incidencijom od 52 nova slučaja zaraze na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana na razini čitave države, Hrvatska je i dalje u zelenom, prema kriterijima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). ECDC je objavio novu Covid kartu prema kojoj je kontinentalna Hrvatska i dalje zelena, dok je jadranska obala ostala narančasta.

Punktovi za testiranje

FIXGEHALT

Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je u petak da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 108 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a nema preminulih

Što se tiče susjednih zemalja i hrvatskih konkurenata u turizmu, Španjolska je gotovo cijela tamnocrvena, tj. visokorizična, u crvenom i narančastom je većina Italija i Grčke, dok se crvene Francuska, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Zelene zone su i dalje Njemačka, Austrija, Češka, Slovenija i Mađarska. Prema podacima američkog Johns Hopkins University, Hrvatska je najsigurnija članica EU na Mediteranu, a epidemiološka situacija je bolja i od nekih hrvatskih emitivnih zemalja poput Austrije i Slovenije, objavili su iz Hrvatske udruge turizma (HUT). Što se tiče situacije po hrvatskim županijama, i dalje je najsigurnija Istarska županija s 14-dnevnom incidencijom na 100.000 stanovnika od svega 11 novooboljelih, što ovu županiju svrstava u jednu od epidemiološki najsigurnijih regija u Europi, ističu iz HUT-a.

image

Zbog povoljne epidemiološke situacije, Hrvatska je, prema novim pravilima koje je od 1. ovog mjeseca uvela Njemačka za svoje građane koji se vraćaju iz drugih zemalja, svrstana u nerizična područja, tako da nema dodatnih zahtjeva za turiste povratnike osim negativnog testa na Covid-19 (antigenski ili PCR), dokaza o potpunom cijepljenju, odnosno dokaza da su preboljeli Covid-19, pri čemu su izuzeta djeca mlađa od 12 godina.

LIDER

Hrvatska je za ovu turističku sezonu pripremila proširenu mrežu punktova sa testiranje gostiju, a sada je omogućeno i cijepljenje turista. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije objavio je da od petka počinju s brzim antigenskim testiranjem za turiste kako bi se mogli testirati prije povratka u matičnu zemlju. Cijena takvog testa je 40 kuna (10 KM) zahvaljujući potpori hrvatskog Ministarstva turizma, a turisti će se moći testirati u Crikvenici, Delnicima, na Krku, u Opatiji, Malom Lošinju, na Rabu, Cresu i u Rijeci. Pravo na testiranje ostvarit će turisti koji posjeduju vaučer ili potvrdu iz sustava eVisitor o ostvarenom noćenju, tako da moraju dokazati da su u komercijalnom smještajnom objektu proveli najmanje tri noći, a potvrdu o boravku turisti mogu dobiti ondje gdje borave u hotelu, kampu ili objektu domaćinstva.

Najbrojniji među turistima su Nijemci, Slovenci, Poljaci, Česi i Austrijanci

Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je u petak da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 108 novih slučajeva zaraze koronavirusa, a nema preminulih, dok se u istom periodu oporavilo 190 osoba. Istarska, Šibensko-kninska i Međimurska županija nemaju novih slučajeva zaraze. Iz turističkog sektora naglašava se da Hrvatska bilježi odlične rezultate sezone zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji i odgovornom pridržavanju mjera. Visoka razina odgovornosti i dosljednost u provođenju epidemioloških mjera su ključni za dosadašnji uspjeh turističke sezone, a i za nastavak sezone koji slijedi, ističe se.

Stornirana događanja

Za turističke rezultate vlasti kažu da su optimistični, ali se stalno apelira na oprez. Ipak, ljetni šušur je kompletan. Najbrojniji među turistima su Nijemci, Slovenci, Poljaci, Česi i Austrijanci. No, u Tučepima na Makarskoj rivijeri gosti iz Bosne i Hercegovine po brojnosti su prešišali Poljake, Čehe i Nijemce, a domaćine sve to podsjeća na nezaboravne dane i godine tamošnjeg turizma. Samo u srpnju zabilježeno je 3,7 milijuna turističkih dolazaka i 25 milijuna turističkih noćenja, što znači da je Hrvatska u srpnju po broju noćenja na 81 posto rekordne 2019. Kada je riječ o noćenjima, govori se o tzv. klubu milijunaša. Ovi “milijunaši” su, ustvari, fensi mjesta na obali koja su već zabilježila više od milijun noćenja gostiju, a u tom klubu su za sada Rovinj, Vir, Poreč, Medulin, Lošinj i Umag. U mnogim lokalnim sredinama nadležni su iz predostrožnosti, kako bi sačuvali što bolju zdravstvenu sliku, preventivno stornirali razna događanja. No, ima i fleksibilnijih pristupa. Tako u mjestu Rab, na istoimenom otoku, ovog vikenda organiziraju manifestaciju Kantun, koja uključuje šik partijanje u romantici i sjenama kantuna (ćošak) ovog povijesnog gradića, probranu glazbu i delicije tradicionalne gastronomije. Pritom su kantuni parka Dorke i Svetog Ivana rezervirani samo za posjetitelje sa važećim Covid potvrdama, dok je kantun Mahačeve vile otvoren za sve uz ograničenje broja posjetitelja na maksimalno 50.

Uvjetovanje sjedenja u kafiću Cele potrošnjom od 300 kuna neki definiraju kao porez na Stradun

Dok strani gosti uživaju u čarima i ljepotama jednog od najljepših gradova na Mediteranu, u Dubrovniku se lokalci svađaju zbog poslovne politike jednog kafića na Stradunu. Biste li vi platili stol u Cele 300 kuna (oko 40 eura i više)? Tako glasi anketno pitanje u jednom od lokalnih glasila, a odnosi se na spomenuti ugostiteljski objekt Cele u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Cele gostima vikendom nakon 21 sat sjedenje za njihovim stolom uvjetuje računom od najmanje 300 kuna. Sramota, neprimjereno, zadiranje u građanska prava…, samo su neki od odgovora iživciranih Dubrovčana. Vruće pitanje je došlo do gradskih vlasti. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković kaže da je na građanima da prihvate ili ne prihvate uvjete ugostiteljskog objekta. Ima i onih koji tvrde da je praksa u Cele u svijetu sasvim ok, jer, na primjer, u Veneciji platiš šest eura po računu samo što ti svira glazba. Ali, dubrovačka javnost je duboko podijeljena.

image

Caffe bar Cele je na Stradunu, jednoj od najljepših ulica na svijetu, pa se uvjetovanja sjedenja na taraci u Cele potrošnjom od 300 kuna čak definira “porez na Stradun”, a što kaže vlasnik kafića? On sve naziva hajkom. Kaže da je riječ o svjetskoj praksi:

”Ne možeš satima zauzeti cijeli stol za 30 kuna, sa dva soka sjediti sa stolom tri sata jer si naučio sjediti i gledati tko prolazi Stradunom.”

Uživanje u sevdahu

Dok se zavrzlama oko dubrovačkog kafića raspetljava, u Istri uživaju u sevdahu i sevdalinkama. 16. izdanje Festivala bošnjačke kulture u Istri održava se u petak na pulskoj Portarati i u subotu na medulinskoj rivi. Sevdalinke pjeva popularni ansambl Šadrvan iz Rijeke, nastupaju KUD Naša mladost iz Ključa, te KUD Đulistan iz Labina i KUD Kršanski ljiljani. Sevdalinke, ples i pjesma za sve, no ovoga puta bez tradicionalnih specijaliteta bosanske kuhinje zbog epidemioloških mjera.