Screenshot 8 22
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 15, 2021 @ 13:40
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Podrum je organizovan poput grada za sebe. Svaki kutak predstavlja “ulicu” koja nosi ime po sorti koju čuva, npr. Pinot, Marlot, Cabernet Sauvignon… Koliko je prostor nalik gradu, govori nam i to da se kroz podrum možete voziti biciklom ili automobilom…

Zovu je najsiromašnijom evropskom državom. Smještena je između Rumunije i Ukrajine, a obale Crnog mora izmakle su joj za dlaku – ispriječila se Ukrajina, koja drži pojas do mora širine oko dva kilometra. Ali, zato ima nešto što niko drugi nema, a možda je baš u tome pronašla spas.

Riječ je o Moldaviji, u kojoj se nalazi najveći podrum vina na svijetu.

Milestii Mici je naziv kompleksa koji je osnovan 1969. godine u svrhu skladištenja i čuvanja visokokvalitetnih vina.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na ulazu u Milestii Mici dočekuje vas čak i vinska fontana u obliku velike bačve. A potom vas put vodi u podzemlje, gdje se na temperaturama od 12 do 14 stepeni čuvaju butelje najfinijeg vina. Neke od njih stoje decenijama, a ukupno ćete ovdje pronaći dva miliona butelja. Većinu njih čine crvena vina, 20 posto su bijela, a 10 posto desertna vina, prenosi punkufer.hr.

Podrum se proteže na 200 kilometara. Doduše, od toga je samo manji dio od 55 kilometara u upotrebi, no svejedno je impresivno. To potvrđuje i podatak da je 2005. godine Milestii Mici ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća kolekcija vina na svijetu.

Podrum je organizovan poput grada za sebe. Svaki kutak predstavlja “ulicu” koja nosi ime po sorti koju čuva, npr. Pinot, Marlot, Cabernet Sauvignon… Koliko je prostor nalik gradu, govori nam i to da se kroz podrum možete voziti biciklom ili autom.

Moldavija je hiljadama godina njegovala tradiciju vinogradarstva, a u vrijeme Sovjetskog Saveza opskrbljivala je vinom sve republike. Svaka druga butelja konzumirana u SSSR-u poticala je iz Moldavije.

Ovaj podrum svojevrsni je muzej: možete vidjeti autić kojim se koriste Putin, Angela Merkel i Joe Biden kada dolaze u posjetu, najskuplja vina svijeta, egzotična vina s ljekovitim biljem, kolekciju koja je pripadala zloglasnom nacistu Hermannu Göringu (a koju su zaplijenili Rusi nakon okupacije Njemačke)…

Jednom prilikom ovaj podrum posjetio je i Jurij Gagarin, sovjetski astronaut i vojni pilot, a prilikom razgledavanja vinarije – izgubio se! Dandanas turistički vodiči se šale kako mu je očito bilo lakše otići u svemir nego pronaći izlaz iz ove metropole pića.

Poželite li se počastiti, dobro ste došli: cijena za ulazak i degustaciju iznosi oko 60 dolara, a poželite li malo duži razgled s vodičem koji uključuje i raskošnu večeru te degustaciju, izdvojit ćete gotovo 200 dolara. A ako vas baš jako žulja novčanik, znajte da se ovdje možete pošteno “raspištoljiti”. Najskuplju kolekciju čine vina koja koštaju oko 500 eura. 

LIDER