Portal 072info

Najskuplje cijene benzina u regiji imaju Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a evo gdje je BiH

Bosna i Hercegovina ima najjeftinije cijene naftnih derivata u regiji, a najskuplje gorivo je u Sloveniji, pokazuje analiza koju je uradio Coface.

Cijene goriva 

Cijena litre benzina u BiH je 0,90 eura. Poslije BiH najjeftiniji benzin ima Makedonija, gdje litra benzina košta 1 euro. U Srbiji je cijena benzina 1,19 eura, piše Večernji.

Najskuplje cijene benzina u regiji imaju Crna Gora, Hrvatska i Slovenija. Litra benzina u Crnoj Gori košta 1,22 eura, u Hrvatskoj je cijena 1,24 eura, dok je u Sloveniji cijena 1,25 eura.

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini su najniže u regiji, tvrdnja je koju često spominju bh. političari. I istina je ako se cijena promatra sama za sebe, međutim, ako se usporedi kupovna moć bh. građana, gorivo je kod nas među najskupljim. U udrugama potrošača naglašavaju da se cijena nekog proizvoda ne može promatrati izolirano, odnosno da se mora dovesti u vezu s primanjima građana. Zato, kako ističu, ne stoje prilično česte ocjene da je, u usporedbi sa zemljama okruženja, gorivo u BiH najjeftinije.

– Ono jest najjeftinije kada se promatra njegova cijena na benzinskim crpkama u različitim državama. Međutim, kad se ta cijena dovede u vezu s plaćama i mirovinama, jasno je da je gorivo u BiH skuplje nego u mnogim zemljama regije – kazala je za Blic izvršna direktorica prijedorske Udruge građana ”Don” Murisa Marić. Kada se usporede cijene goriva i mjesečna primanja, građani BiH svojim prosječnim plaćama i mirovinama mogu kupiti znatno manje goriva od stanovnika većine država u okruženju.

Prosječne plaće i mirovine

Ako se u obzir uzmu prosječne plaće, još smo dobro i prošli, jer možemo kupiti više goriva od Makedonaca, te stanovnika Srbije i Crne Gore. S druge strane, Hrvati za prosječnu plaću mjesečno mogu kupiti oko 165, a Slovenci gotovo 340 litara benzina više od nas.

To, praktično, znači da se s prosječnom plaćom u Hrvatskoj mogu kupiti tri, a u Sloveniji skoro sedam rezervoara od 50 litara više nego u BiH. Međutim, za prosječnu mirovinu u BiH može se kupiti 189 litara benzina, što je daleko manje od količine koju mjesečno mogu kupiti umirovljenici iz svih država bivše Jugoslavije, osim Srbije.

Crnogorac i Makedonac s prosječnom mirovinom kolege iz BiH ”šiju” za skoro 45, a hrvatski umirovljenici za 50 litara. Slovenac s najnižom mirovinom može kupiti 200 litara više benzina nego penzioner iz BiH koji mjesečno prima prosjek od 340 KM.

avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box