Portal 072info

Najstarija dijeta na svijetu, a efikasnija i zdravija od modernih

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!
Možda najbolja dijeta koja će vam omogućiti da izgubite kilograme na zdrav način je ona najstarija na svijetu. U svojoj novoj knjizi “Grčka dijeta” Marija Loi i Sara Toland otkrivaju činjenice o ovom načinu ishrane koje koje donosi moderna nauka.

1) MASLINOVO ULJE: ČAK I MIRIS POMAŽE DA SMRŠATE 

Maslinovo ulje sadrži mnogo više zdravih valkana nego bilo koja druga vrsta ulja. Istraživanja su pokazala da konzumiranje maslinovog ulja umjesto zasićenih masti povećava energiju u tijelu, pa tako ćete sagorjeti više kalorija čak i dok sjedite ili spavate. 

2) GRČKI JOGURT : PRAVA BAKTERIJA ZA SAGORJEVANJE MASTI 

Grčki jogurt može da utoli glad, povećava osjećaj sitosti, stabilizuje nivo šećera u krvi i sprječava prejedanje zahvaljujući činjenici da sadrži daleko više proteina nego bilo koja druga namirnica koju možete kupiti u prodavnicama. Važno je napomenuti da tijelo troši više kalorija prilikom varenja proteina. Jogurt je nabpolji način da unesete potrebnu dnevnu dozu probiotika. Studije su pokazale da ako nemate odgovarajuću količinu i vrstu bakterija u stomaku, bez obzira koliko malo jedete, ipak nećete smršati. 

3) POVRĆE UMJESTO BRZE HRANE 

Ako vašem organizmu nedostaju vitamini, minerai i antoksidansi sigurno nećete smršati. Istraživanja pokazuju da nutrijenti iz povrća podižu energiju organizma i ubrazavaju metabolizam. Oko 90 odsto povrća čini voda , što će spriječiti da vaš organizam dehidrira. Voda takođe pojačava ukus hrane ne dodajući joj kalorije, a povrće će vam omogućiti da duže zadržite osečaj sitosti. 

4) PASULJ: OBJE VRSTE VLAKNA POTREBNE ZA SAGORJEVANJE MASTI 

Organizmu su potrebne obje vrste vlakana, rastvorljive i nerastvorljive. Nijedna druga vrsta hrane ne posjeduje obje vrste vlakana osim pasulja. Rastvorljiva vlakna stvaraju osjećaj sitosti, dok nerastvorljiva vlakna apsorbuju vodu. Zajedno stvaraju osjećaj da ste da vam je želudac duže pun. 

5) MORSKI PLODOVI: POVEĆAVAJU SAGORJEVANJE MASTI I UBRZAVAJU ORGANIZAM 

Gotovo 99 odsto Amerikanaca ne unosi dovoljno omega 3- kiselina, koje su ključne za metabolizam, regulisanje šećera u krvi i sve druge faktore koji su važni da bi tijelo moglo da sagori nepotebno salo. Masne ribe imaju više omega 3 kiselina, kao što je tuna, ali morski plodovi sadrže više EPA/DHA omega 3 – kiselina, tip masti koji je najzdraviji. Prema istraživanju Univerziteta u Ontariju , ukoliko uvrtite skoljke i ribu u svoj meni bar dva puta nedeljno ubrzaćete metabolizam i spriječiti nagomilavanje sala na stomaku.

cafe.ba

Podijelite članak