Najstrmije u Evropi: Ulice u kojima se stanari služe trikovima da im auti ne otkližu

Screenshot 9 18

Ulica Vale u Bristolu zbog svojeg nagiba savršeno je mjesto za uskršnje takmičenje u kotrljanju jaja, ali komšije svakodnevno imaju show, ili barem dobar trening.

“Jedan od najvećih pothvata bilo je preseljenje. Trebalo je natjerati kombi uz cestu”, kaže stanar ulice za koju mnogi smatraju da je među najstrmijim ulicama u Evropi te dodaje kako je život ondje pravi izazov – i za mišiće i za automobile tokom zime kad napada snijeg. Zbog toga se nalazi i na popisu najopasnijih ulica na svijetu.

U slučaju snijega oni koji mogu ostaju kod kuće ili se ponašaju poput planinara. U usponu pomaže pridržavanje za ograde. Neki su se zimi spustili i skijama, a penjanje automobilom također diže adrenalin.

“Nakon što ubacim u prvu, pritisnem gas i nadam se da niko neće naići u to vrijeme na ulici jer jednom kad krenem, nema povratka”, kaže Julie Wheat, koja ondje živi 20 godina i još se uvijek nije naviknula na strminu.

Kako bi ih spriječili da otkližu, stanari čak vežu automobile za ulične svjetiljke.

Od 2019. godine službenu titulu najstrmije ulice na svijetu ima Ffordd Pen Llech.

Sjeverni Wales dobio je Guinessovo priznanje nakon što su se stanovnici Harlecha pobunili kako njihova ulica ima nagib od 37,5 posto, što je dovoljno da “prešiša” ulicu koja je tada nosila titulu najstrmije. Tako je naslijedila ulicu Baldwin u novozelandskom gradu Dunedinu, čiji je nagib “tek” 35 posto.

Prethodni članakDodik o najavi sankcija: Nisam bio u Njemačkoj pet godina pa ne moram ni sada
Sljedeći članakTakmičenje u mršavljenju u UAE-u: Po 130 dolara za svaki izgubljeni kilogram