Screenshot 3 6


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ukupno 238 osuđenika i pritvorenika bilo je krajem decembra 2020. godine smješteno u novi državni zatvor u Istočnom Sarajevu koje je čuvalo duplo manje čuvara od kojih većina nema nikakvog iskustva.
Josip Grubeša, bh. ministar pravde, istakao je odgovarajući na zastupničko pitanje da su 94 ovlaštena zavodska službenika primljena u statusu pripravnika i da je riječ o osobama koje nemaju prethodnog radnog iskustva.

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH 39 ovlaštenih zavodskih službenika u prosjeku ima 20 godina radnog iskustva i riječ je o preuzetim službenicima koji su prethodno zasnovali radni odnos u ranijoj Pritvorskoj jedinici na državnom nivou”, istakao je Grubeša.

Radni odnos u novom zatvoru u Istočnom Sarajevu zasnovalo je i više od 50 administrativnih službenika iz oblasti tretmana i zdravstvene zaštite, kao i za obavljanje upravnih, pravnih, finansijskih, uredskih, kadrovskih i općih poslova.

Screenshot 4 3

“U Zavodu poslove i zadatke trenutno obavlja više od 210 zaposlenih, među kojima ima i osoba sa iskustvom, kao i pripravnika. Svi zaposleni treba da se prilagode na novu radnu sredinu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH”, odgovorio je Grubeša.

Istočno Sarajevo
U državni zatvor prebačeni Đorđe Ždrale, Zijad Turković, ali i Mevlid Jašarević

Pitanje o broju zatvorenih i zaposlenih u novom u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH uputila je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aida Baručija.