Najtraženiji čovjek u Afganistanu: “Ako ikada izađem iz ove rupe, pokazat ću snimke koje će šokirati svijet”

Screenshot 1 49
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sharifi je priznao da ima pištolj i jedan metak: ‘Ako talibani dođu ovamo, ubit ću se. Ako me uhvate, svejedno će me ubiti‘.

Brigadni general Piraz Ata Sharifi, glavni tjelohranitelj bivšeg predsjednika Afganistana Ashrafa Ghanija, tvrdi da je Ghani pobjegao iz zemlje prije nego što je Kabul “pao” pod talibane i to s vrećama u kojima su bile milijuni dolara. Sharifi tvrdi i da posjeduje snimke nadzorne kamere i da ih je spreman objaviti, ali u cijeloj priči postoji jedan problem.

Naime, bivši tjelohranitelj je u ovom trenutku najtraženija osoba u Afganistanu, gradovi su oblijepljeni slikama njegovog lica, a talibani čak i nude nagradu za bilo kakvu informaciju o njemu. Sharifi se skriva u jednom podrumu i još uvijek se nada da će ga netko spasiti. I u tom slučaju pokazao bi spornu snimku.

ČITAJ JOŠ:  Prvi i posljednji put kada sam izgovorio riječ "balija"

– Imam snimku koja pokazuje da je pojedinac iz afganistanske banke donio mnogo novca Ghaniju prije nego što je otišao – tvrdi Sharifi u ekskluzivnom intervjuu za Daily Mail na tajnoj lokaciji negdje u Afganistanu.

Dodaje da se u vrećama nalazilo “stotine miliona, možda i milijarde dolara”. Istaknuo je da je bilo mnogo velikih vreća i da su bile teške.

Ghani i njegova porodica pobjegli su iz predsjedničke palače i odletjeli u Ujedinjene Arapske Emirate 15. augusta, kada su talibanski militanti ušli u Kabul.

– Ghani je na kraju znao šta će se dogoditi, pa je uzeo sav novac i pobjegao – kaže Sharifi.

General Sharifi je rekao da nikada nije mislio da će predsjednik to učiniti. Tvrdio je da će podijeliti dokaze kad bude “na sigurnom”. Sharifi je 16. augusta pokušao doći do zračne luke, no nije uspio. Tada su on i njegova šira porodica od čak 14 članova, uključujući suprugu s fakultetskim obrazovanjem i troje djece, u bijegu. Iako mu je bio glavni tjelohranitelj, predsjednik mu nikada nije rekao da će pobjeći.

ČITAJ JOŠ:  Nevjerovatno: Kod direktora klinike za liječenje ovisnosti pronađena droga u donjem vešu

– Oni su samo pobjegli i ostavili me iza sebe – dodao je. Prisjećajući se, Sharifi je rekao da je 15. augusta napustio kuću kako bi po običaju otišao raditi u predsjedničku palaču.

– Zatim sam otišao u ministarstvo odbrane pred predsjednika. Tamo je trebao razgovarati o obrani Kabula od Talibana. Jedan od mojih poslova bio je razoružati vojnike na straži u ministarstvu prije dolaska predsjednika, zbog njegove sigurnosti – ističe Sharifi.

– Tamo smo čekali predsjednika, no onda sam dobio poziv gdje mi je rečeno da je predsjednik otišao na aerodrom – rekao je Sharifi i dodao da je i ministar odbrane također pobjegao.

ČITAJ JOŠ:  Zapad zavrće finansijsku slavinu – talibanima ostaje opijum

Sharifi je priznao da ima pištolj i jedan metak.

– Ako talibani dođu ovamo, ubit ću se – zaključio je.

Tjeralice za Sharifijem pojavile su se na talibanskim sigurnosnim pozicijama širom Kabula, a prikazuju njegovu sliku i tekst: “Ovo je general Piraz Sharifi, koji također ima nadimak ‘Ata’ “. Trenutno, cijena Sharifijeve glave iznosi milion afgana, što je oko deset hiljada funti.

GODISNJICA
MARKETING