Najvažnija uloga u životu: Kako postati najbolji otac

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Navikli smo da je većina savjeta vezanih za roditeljstvo i brigu oko novorođenčeta, usmjerena prema mladim majkama. Očevi se rijetko spominju. Međutim, prema tvrdnjama psihologa, otac je itekako važan, naročito za psihički razvoj mališana.

Kako bi uspostavili pravilan odnos predlažu savjete koji će svakom muškarcu pomoći da postane najbolji tata, a to je svakako najvažnija uloga s kojom će se u životu susresti.

Djeca uvijek na prvom mjestu. Vodeći računa o sebi, mislite i na dijete. Ako ste pušač, pokušajte prestati s ovom ružnom navikom prije nego što se beba rodi. Pored toga što narušavate sopstveno zdravlje, pušenjem dajete veoma loš primjer djetetu.

Zaštitite ih. Jedna od glavnih uloga očeva je zaštitnička i zato neka djetetova sigurnost uvijek bude na prvom mjestu. Navrijeme osigurajte dom, naučite kako se postavlja autosjedalica, kako se vezuje sigurnosni pojas.

Provodite slobodno vrijeme s djecom. Nemojte čekati da malo poraste, propriča ili prohoda kako biste provodili vrijeme s njim.

Grlite ih. Tate ne bi trebale imati problem niti se ustručavati pokazivati osjećanja. Djeci je tokom odrastanja neophodan fizički kontakt, i to ne samo od strane majki, već i od očeva. I zato, grlite svoju djecu, mazite ih i, jednostavno, pokazujte ljubav.

Igrajte se s njima. Izađite vani i igrajte fudbal, organizujte potragu za izgubljenim blagom koje je sakriveno baš u vašem dvorištu. Naučite šta su to Pokemoni, Transformersi, Gormiti…

Obavljajte “mameći” posao. Svaki tata trebao bi znati uraditi sve one posliće koje inače obavlja mama, a to je mijenjanje pelena, kupanje, pripremanje hrane, uspavljivanje.

Naučite ih kako da barataju finansijama. Od najranijeg djetinjstva učite ih o vrijednosti novca. Naučite ih da cijene ono što imaju i da ništa ne pada s neba bez obzira na to koliko vi imate.

Naučite ih da budu samopouzdani. Najvažniji zadatak za sve očeve je kako djecu naučiti da izgrade samopuzdanje i budu sigurni u sebe. To ćete postići tako što ćete im pokazivati koliko ih cijenite. Zato ih, svaki put kad učine nešto dobro, pohvalite i podstičite da se još više trude.

Budite dobri prema sebi. Rođenjem djeteta nemojte se odreći svojih interesovanja. I dalje trebate imati vremena za hobije i prijatelje jer na taj način čuvate sebe, a ujedno i dijete.

Dobri prema mami. Dajte djeci dobar primjer kako se muškarac treba ponašati prema ženi. Pazite suprugu, pomažite joj koliko je to u vašoj moći, pokažite da vam je stalo i da ste za nju uvijek tu. To će mališanima biti sjajna osnova da u budućnosti teže ka zdravim odnosima.

Čitajte im.  Čitanje je sigurno jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti za dijete. Pronađite zanimljive i zabavne knjige u kojima ćete i vi uživati jednako koliko i dijete. Napravite igrokaz, mijenjajte glasove, glumite… Čitanje knjiga je divno provedeno vrijeme s djetetom tokom koga se stvara posebna veza.