Portal 072info

Najvažniji datum u historiji BiH: Dan državnosti

Iako Bosna i Hercegovina ima značajnih datuma iz slavne prošlosti, prof. dr. Enver Imamović  kaže da je 25. novembar – Dan državnosti BiH najznačajniji praznik svih naroda i narodnosti u BiH. Podsjetio je kako su na Prvom zasjedanju ZAVOBiH-a u Mrkonjić-Gradu 1943. doneseni zaključci koji jamče svim narodima u BiH ravnopravnost. U Mrkonjiću su se u nedjelju okupili antifašisti na platou ispred Doma ZAVNOBiH-a, gdje je organiziran svečani program.

Predsjednik SABNOR-a u BiH Bakir Nakaš kazao je da će u školama Kantona Sarajevo biti održani i časovi historije i pisane radnje o temi Moja domovina BiH, te akademije posvećene sjećanju na ZAVNOBiH u općinama i gradovima. Na poziv SUBNOR-a Republike Srpske, u ponedjeljak će zajednički biti obilježeno sjećanje na ZAVNOBiH ispred platoa zgrade ZAVNOBiH-a.

Retroaktivne snage

Povodom Dana državnosti BiH u ponedjeljak će delegacije položiti cvijeće, a u večernjim satima je i prijem u Predsjedništvu BiH.

– S obzirom na složenost naše države u smislu etničkog šarenila, konstitutivnih naroda i Ostalih, danas treba baštiniti sve pozitivne zaključke sa tog zasjedanja. Nažalost, u BiH je političko stanje takvo da pojedini dijelovi naše države ne priznaju ovaj datum iz svojih razloga, što krnji atmosferu i značaj praznika. Ali bez obzira na to, veći dio naše zemlje ga slavi. Mislim da je nepriznavanje ovog datuma polako na izumiranju, jer koliko je on vrijedan za Bošnjake, toliko je vrijedan i za Hrvate, Srbe i Ostale. Uvjeren sam da ćemo za kratko vrijeme biti u situaciji da Dan državnosti doživljavamo kao jedinstveni praznik svih nas i da ćemo ga slaviti onako kako dolikuje. To će se desiti kada odu ove retroaktivne snage koje postoje u državi, kazao je prof. Enver Imamović.

– Dan državnosti još živi u svijesti naroda u BiH, smatra prof. dr. Hazim Bašić i ističe da narodi u BiH itekako znaju šta je značio taj dan za dugi period života i suživota u BiH. “Mislim da je ovaj značajni praznik stavljen u dnevnopolitičke svrhe i iskorišten za političke manipulacije i za ostvarivanje nekih nižih partikularnih političkih ciljeva, zanemarujući pritom univerzalne vrijednosti koje je taj dan izrodio za BiH i njenu budućnost. Radi se o principima suživota, borbe protiv fašizma i zapravo je paradoksalno da iko nepriznavanjem Dana državnosti BiH sam sebe isključuje iz antifašističkog fronta, rekao je Bašić.

Politička činjenica

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić naglašava važnost dva dokumenta ZAVNOBiH-a, proglas narodima BiH kojim se pozivaju u odbranu zemlje od fašizma i rezoluciju ZAVNOBiH-a u kojoj se prvi put govori da narodi BiH slobodno i ravnopravno odlučuju te da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska, slobodna i zbratimljena zemlja u kojoj će biti ostvarena njihova puna ravnopravnost i jednakost.

– Šteta je da se Srbi odriču antifašističke politike, u kojoj su i sami učestvovali, kaže Kurtćehajić.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je u ime Vlade FBiH i lično ime uputio građanima čestitku povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH.

– Čestitam vam praznik kojim obilježavamo jedan od najznačajnijih događaja u viševjekovnoj historiji drage nam BiH. Ona je naša, ona je država svakog od nas. I dalje ćemo se sa ljubavlju, mudrošću, upornošću i puni patriotizma zalagati da BiH ostane ne samo politička, historijska i geografska činjenica već postane zemlja napretka i blagostanja. Siguran sam da ćemo upravo takvu BiH stvoriti za generacije koje dolaze, poručio je Nikšić

oslobođenje

Podijelite članak