Portal 072info

Najveća enigma pandemije: Kakva je uloga djece u širenju virusa?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kakva je uloga djece u širenju koronavirusa, jedna je od ključnih zagonetki od prvih dana pandemije.

U svijetu je proveden tek mali broj studija koje se odnose na djecu i COVID-19, a naučnici su podijeljeni u pogledu njihove interpretacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Većina europskih zemalja ponovno je otvorila škole, a nakon što se prije dvije sedmice mali dio hrvatskih učenika vratio u škole, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u srijedu je objavio nove upute za sprečavanje epidemije koronavirusa za vrtiće i razrednu nastavu koje vrijede od 25. maja.

No, učenici od 5. do 8. razreda ove se školske godine neće vraćati u školske klupe, a nastava za srednjoškolce i dalje će se odvijati na daljinu uz mogućnost provedbe praktične nastave i završnih ispita u školskim prostorima, piše Jutarnji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slično je i u BiH, gdje je također mali broj djece zaraženo, a učenici se u osnovim i srednjim školama neće vraćati u skolske klupe. Ovo je potvrdio i ministar KS-a Anis Krivić (SBB). 

Djeca predstavljaju mali dio potvrđenih slučajeva COVID-19: u Kini, Italiji i SAD-u manje od dva posto prijavljenih slučajeva zaraze odnosilo se na mlađe od 18 godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I u Hrvatskoj je ta brojka mala; prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je do 11. svibnja potvrđeno 127 oboljelih u dobi do 19 godina. U dobi do devet godina bilo je pozitivno 56 djece, od kojih 22 dječaka i 34 djevojčice, a u dobi od devet do 19 godina zabilježen je 71 takav slučaj (36 muškog i 35 ženskog spola).

No, istraživači su podijeljeni kad je riječ o tome jesu li djeca izložena manjem riziku da se zaraze koronavirusom pa da zatim šire infekciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Sve je veći broj dokaza da su djeca manje podložna zarazi koronavirusom, imaju blažu infekciju i rijetko su odgovorna za prijenos zaraze u kućanstvu”, izjavio je za Business Insider dr. Alasdair Munro sa Sveučilišta Southampton i koautor studije u British Medical Journalu (BMJ) koja je pokazala da djeca nisu “superširitelji” koronavirusa.

Ilustracija - undefined
FOTO: Pixabay: Ilustracija

Pokazuje to i studija objavljena u časopisu Clinical Infective Diseases u kojoj se analizira slučaj jednog od prvih zaraženih Britanaca, devetogodišnjeg dječaka koji se krajem januara zarazio na skijanju u francuskim Alpama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dječaka je zarazio porodični prijatelj, biznismen i prvi zaraženi Britanac – Steve Walsh koji je na skijanje stigao s poslovnog puta u Singapuru.

Kako je dječak pokazivao blage simptome bolesti, nastavio je sa svojim aktivnostima i pohađao sate skijanja u čak tri škole. Do trenutka kad se spoznalo da je zaražen koronavirusom i stavljen u karantenu, dječak je bio u kontaktu sa 172 osobe. No, niko od njih nije se zarazio, čak ni njegovi brat i sestra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Taj bi slučaj mogao sugerirati da djeca možda nisu važan izvor prijenosa novog virusa. Dječak je bio u tri škole skijanja dok je pokazivao simptome, no nije nikoga zarazio, što ukazuje na potencijalnu različitu dinamiku prijenosa COVID-19 kod djece”, izjavio je za AFP francuski epidemiolog Kostas Danis, vodeći autor studije.

Zanimljivo je da su se nakon povratka u Veliku Britaniju dječak te njegovi brat i sestra zarazili gripom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME