Portal 072info

Najveća investicija u BiH: Kina ulaže 700 miliona eura u TE Tuzla

Na Sarajevo Biznis Forumu potpisan je Aneks o izgradnji bloka 7 Termoelektrane Tuzla sa predstavnicima kineske grupacije, što je jedna od najvećih investicija u BiH poslije rata u vrijednosti od 700 miliona eura, javlja novinar Nezavisnih novina.

 

Ministar iz Narodne Republike Kine Ning Jizhe koji predvodi delegaciju te zemlje na Sarajevo Business Forumu u obraćanju je podsjetio na dobre korake koje Kina poduzima u oblasti industrijskog razvoja, a koji mogu poslužiti za primjer zemljama Centralne i Istočne Europe.

Kineski ministar je nazvao Sarajevo “divnim historijskim gradom”, a BiH zemljom koja se nalazi “u vrlo važnom dijelu svijeta”. Jizhe je podsjetio kako Kina, od novembra 2015. godine, Samita zemalja Srednje i Istočne Europe, ima otvorenu saradnju u brojnim oblastima.

“Značajno je što smo se okupili ovdje da razgovaramo o ovoj temi. Ove zemlje su na istočnoj kapiji Europe i imaju vrlo važnu ulogu. Ovaj mehanizam saradnje 16 +1 je pojačan i uspostavio je višeslojni obrazac saradnje. Naša saradnja ima dosta potencijala. Sada su sve zemlje, kao i Kina, u kritičnoj fazi. Moraju se razvijati industrijski kako bi se poboljšavali životni uvjeti za narode.

Kina ima napredan industrijski sistem i ona može doprinijeti značajnim investicijama kako bi zemlje pojačale svoj industrijski razvoj. Zato je Kina ovu saradnju stavila među svoje prioritete. Kina želi raditi na izgradnji puteva i druge infrastrukture potrebne za razvoj transporta. To uključuje naš rad na željeznicama u Srbiji i Mađarskoj”, poručio je Jizhe.

Razvijanje saradnje

Prema njegovim riječima, Kina razvija saradnju sa zemljama koje izlaze na morsku obalu, s posebnim fokusom na zemlje koje izlaze na Jadransko i Crno more.

”Imamo direktna iskustva u pogledu razvoja luka na ta dva mora. Treba razvijati i energetski sektor i druge infrastrukturne projekte očuvanja prirodne sredine. Također, radimo i na razvoju izgradnje potpuno novih objekata, osiguravamo mašine i opremu. I lokalne kineske vlasti su spremne da pruže pomoć u ovoj regiji.

Neke od ovih 16 zemalja su već članice EU dok su neke na putu pridruživanja. Mi nastojimo razvijati tu saradnju na osnovu investicijskih planova, zajedno sa Europom. Planiramo uspostavu zajedničkog fonda za podršku. Spremni smo raditi i sa Sjedinjenim Američkim Državama na saradnji u ovoj regiji. Naša saradnja će sigurno cvjetati u budućnosti na pravcu nove paradigme uspjeha za sve”, zaključio je kineski ministar.

U Sarajevu je počeo 7. Sarajevo Business Forum čiji je moto “Jedna regija – jedna ekonomija”. Uz njega se održava i samit 16 zemalja Jugoistoče Europe i Kine.Tokom dvodnevnog foruma razgovarat će se o perspektivama ove regije, investicijama i mogućnostima ujedinjenja tržišta za postizanje što bolje konkurentnosti na europskom ali i svjetskom tržištu.

Na forumu sudjeluju delegacije iz zemalja regije, Europe, Bliskog Istoka, te prvi put i delegacija iz Indije. Potencijalnim investitorima bit će ponuđeni brojni projekti iz područja energetike, infrastrukture, poljoprivrede, turizma.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box