Portal 072info

Najveća tajna bivše države: Titov bunker vrijedan 4 milijarde (FOTO)

Veliki vođa Jugoslavije Josip Broz Tito je ranih 50-ih godina naredio da se u blizini Konjica sagradi tajni bunker koji će primiti vladajuću klasu u slučaju nuklearnog napada.

Vojni objekat po imenu D-O “ARC” je građen pod velom tajne čak 26 godina između 1953. i 1979. godine u vrijeme Hladnog rata, godinu dana prije Titove smrti.

99

Opremljen je najsavremenijom tehnologijom onoga vremena. I danas se tu mogu vidjeti fiksni telefoni, pisaće mašine i druga poznata aparatura za komunikaciju iz sredine prošlog vijeka.

Bunker se prostire na 6.854 kvadratnih metara i sastoji se iz tri dijela i nalazi na dubini od 270 metara. U prvom dijelu nalazi se nadzorna rezidencija, mjesto za tehničku podršku i uže osiguranje.

Potom slijede metalna vrata debljine 1,20 metara i tunel koji vodi do centra atomskog skloništa, koji može da izdrži udar jačine 20 kilotona.

78

Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 stepena Celzijusovih, a vlažnost vazduha je od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uslove za život. Čitav prostor je osvetljen sa 6.000 neonskih sijalica.

Izrada je koštala skoro 4 milijarde eura. Bunker je opskrbljen zalihama namirnica koje bi omogućile da oko 350 ljudi živi i radi u njemu šest mjeseci bez izlaska na površinu.

Postojanje bunkera bila je strogo čuvana tajna u koju su bili upućene samo osobe iz Titovog najužeg kruga, četri generala i desetine vojnika koji su čuvali kompleks od njegove izgradnje.

9

Ulaz se nalazi iza neupadljivih vrata garaže zabačene kuće na udaljenom sporednom putu i ukopan je u planinu koja se nalazi iza kuće.

Bunker površine 6.500 kvadratnih metara čini preko 100 malih spavaćih soba, kancelarije, konferencijske sale opremljene jednostavnim namještajem i obaveznim Titovim portretom.

Autor: (Telegraf)

Podijelite članak