Najveća zmija na svijetu ubijena: Jeziva slika iz Amazonije

Najveća zmija na svijetu ubijena: Jeziva slika iz Amazonije

Najveća zmija na svijetu – džinovska zelena anakonda – otkrivena je prije oko mjesec u rijekama Amazonije. Životinja čija je fotografija šokirala i oduševila svijet, pronađena je mrtva, prenio je IFLScience.

– S mnogo tuge u srcu želim da vam javim da je ogromna zelena anakonda s kojom sam ronio otkrivena mrtva u rijeci ovog vikenda. Čuo sam iz više izvora da je upucana, iako još nema zvanične potvrde uzroka smrti. Veoma sam tužan i bijesan istovremeno! Ovo je tužan i tragičan gubitak. Koliko bolestan treba neko da bude da uradi ovo ovako lijepoj i jedinstvenoj životinji – naveo je Frik Vonk, nizozemski biolog i voditelj prirodnjačkih emisija, član tima koji je otkrio ovu džinovsku životinju.

Zmija je bila duga skoro sedam metara, a njena veličina posebno je bila vidljiva na snimcima Vonka kako roni kraj nje u vodi.

On i 14 naučnika iz devet zemalja proučavali su zelene anakonde, jedno od najstrašnijih i najmisterioznijih bića Amazonije, i otkrili su da nije riječ o jednoj, već o dvije vrste džinovskih zmija – sjevernim zelenim anakondama Eunectes akayima i južnim zelenim anakondama Eunectes murinus.

Zanimljivo je da je ovo istraživanje provođeno tokom snimanja serije „Od pola do pola sa Vilom Smitom“, piše Telegraf.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE