Portal 072info

Najveće laži i obmane o mlijeku na koje smo svi nasjeli

Unatoč svojoj kremastoj teksturi i nevinoj boji koja vuče na djetinjstvo, mlijeko ima svoju mračnu stranu za koju mliječna industrija ne želi da znate.

Mlijeko je puno više od običnog napitka, ono je kulturni fenomen kojeg možemo pratiti tisuću godina unazad. No unatoč svim istraživanjima koja govore u prilog tezi da je mlijeko štetno za ljude, ali i živote krava, mitovi o mlijeku i dalje prevladavaju.

Mit broj jedan: Kravlje mlijeko vam je potrebno zbog kalcija

Sviđalo vam se to ili ne, mlijeko nije najbolji izvor kalcija. Možda je teško vjerovati, ali kalcij kojeg sadrži kravlje mlijeko se jedva može razgraditi u ljudskom tijelu. Na sreću, ako se odreknete mlijeka nećete ostati bez kalcija. Namirnice najbogatije kalcijem i tako dolaze iz biljnog svijeta, pogotovo je njime bogato zeleno lisnato povrće kao kelj, špinat i brokula.

Mit broj dva: Od kravljeg mlijeka ćete imati čvršće kosti

Jednako kao što nam tvrde da ćemo od njega dobiti kalcij, isto tako nas uvjeravaju i da ćemo od kravljeg mlijeka imati jake i zdrave kosti. Nažalost, ovo ne može biti dalje od istine. Ustvari, ovaj nevjerojatan mit je toliko opasan da mnogi ne mogu vjerovati da je dozvoljeno koristiti ga u marketinške svrhe.

Istraživanja su dokazala da mlijeko ustvari troši kalcij iz naših kosti i povećava rizik od fraktura, a u prilog tome ide činjenica da su zemlje s najviše pacijenata oboljelih od osteoporoze one iste u kojima se pije najviše mlijeka.

Mit broj tri: Kravlje mlijeko nije okrutno

Ništa ne može sakriti ružnu stranu mliječne industrije. Telad se odvaja od majki nekoliko sati nakon što dođu na svijet, te ih se hrani sa zamjenskim mlijekom i često prodaje kao telad nakon što su proveli nekoliko mjeseci prikovani na jednom mjestu.

Njihove majke za to vrijeme prolaze kroz nepotrebne muke i torturu. Zbog stresa uzrokovanog lošim uvjetima na farmama, bolesti i reproduktivnih problema, krave postaju beskorisne nakon svega četiri-pet godina života (prirodni vijek im je oko 25 godina), nakon čega ih se šalje u klaonicu.

Mit broj četiri: Krave treba pomusti

Iz nekog razloga cijeli svijet živi u iluziji da krave treba pomusti ili će njihove vime eksplodirati. Točnije, time što ih riješavamo mlijeko činimo im uslugu. No to nema veze s istinom.

Krave proizvode mlijeko isključivo za svoju telad, a ako ih nemaju, jednostavno ga ne stvaraju. Kako bi nastavile s laktacijom, farmeri vrše umjetnu oplodnju jednom godišnje. Ovaj traumatičan proces obavlja se dok se krave čvrsto pridržava za nešto što je poznato i kao ‘stalak za silovanje’.

Mit broj pet: Kravlje mlijeko je za ljude

Nitko ne može poreći da je kravlje mlijeko izvrstan izvor hranjivih tvari… ali za telad. Ovaj napitak je nužan za svako tele tijekom prvih nekoliko mjeseci njegova života, no jednom kad ih se odbije od sise, nikad se više neće vratiti majčinom mlijeku, što vrijedi i za sve druge sisavce na svijetu. I zato nema nikakvog smisla da ga mi ljudi pijemo.

Kao da to nije dovoljno dobar razlog, kravlje mlijeko sadrži otprilike tri puta više bjelančevina od ljudskog mlijeka, što doprinosi razvoju različitih bolesti. A to bi mogao biti dovoljno dobar poticaj da i vi razmislite o tome da ga se odreknete.

Podijelite članak