Najveće žrtve ruske invazije: U bolnice sve češće pristižu ranjena djeca iz Mariupolja

Najveće žrtve ruske invazije: U bolnice sve češće pristižu ranjena djeca iz Mariupolja

Iako je veliki broj gradova u Ukrajini zahvaćen ratom, situacija u lučkom gradu Mariupolju može se ocijeniti najtežom ukoliko se u obzir uzme činjenica da ruska vojska već sedmicama potpuno blokira ovo mjesto.

Oni koji u svakom ratu najviše ispaštaju zbog “igara” odraslih svakako su djeca, a novinari BBC-a obišli su Regionalnu dječiju bolnicu u Zaporožju gdje su između ostalog smještena i ranjena djeca iz Mariupolja.

“Ovdje je evakuisano stotine ljudi. Njihove fizičke rane su očigledne i mogu, u određenoj mjeri, zacijeliti. Međutim, psihološka trauma će s njima živjeti zauvijek”, navodi BBC.

U ovoj bolnici, između ostalog, leži i 15-godišnja Maša. Prema riječima doktora iz ove bolnice, desna noga joj je amputirana nakon što je prošle sedmice u njenoj blizini eksplodirala granata.

“U svom bolničkom krevetu pored Maše leži i trogodišnji Artem. Kao igračku drži mali žuti traktor, ali ne govori ništa dok medicinske sestre prate njegovo stanje. Geleri granate pogodili su ga u stomak, a teško su ranili i njegove roditelje i baku”, pojašnjava se.

Ljekari koji rade u bolnici u Zaporožju za BBCističu kako prizore poput ovih gledaju svaki dan. Načelnik Dječije bolnice Jurij Borzenko nije krio prezir zbog onoga što su ruske trupe napravile Ukrajini.

“Mrzim Rusiju. Djevojčica koja je izgubila nogu bila je toliko traumatizirana da danima nije jela ni pila. Nije mogla psihički da podnese to što joj se dogodilo. Morali smo je hraniti intravenoznim putem”, pojašnjava doktor.

Doktor Jurij Borzenko (Foto: BBC)
Doktor Jurij Borzenko (Foto: BBC)

Ističe kako se u bolnici nalazi i šestogodišnjak kojeg su također pogodili geleri granate.

“Bez ikakvih suza i emocija gledao je svoju majku kako gori u njihovom automobilu. Dva dana kasnije rekao je: ‘Tata kupi mi novu mamu, treba mi neko da me prati do škole'”, ističe Borzenko.

Oni građani koji su se uspjeli izvući iz Mariupolja prije potpune blokade za BBC su govorili o nezamislivim užasima koji se trenutno dešavaju u tom ukrajinskom gradu. U jednom od kafića u gradu Dnjepru, novinari BBC-a sreli su porodicu iz lučkog grada koja je prošle sedmice miniranim putevima uspjela izaći iz grada.

“Apsolutno smo rizikovali, ali u tom trenutku nije me bilo briga da li ću umrijeti u Mariupolju ili pokušavajući da izađem iz grada. Znali smo da postoji šansa, da ćemo biti mete, i shvatili smo da moramo iskoristiti tu šansu. Da smo ostali u gradu, šanse da preživimo bile bi svedene na nulu”, navodi bračni par Gusak.

klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica