AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Turska je registrovala najveći broj novih slučajeva zaraze korona virusom u jednom danu, dvije sedmice nakon što je vlada ublažila mnoge mjere koje je donijela kako bi smanjila infekcije.

Ministar zdravlja Fahrettin Koca objavio je podatak o 1.195 novozaraženih u posljednja 24 sata, koji sada čine ukupan broj od 175.218 zaraženih od početka pandemije.

Ovo je prvi put da je broj zaraženih u jednom danu prešao 1.000, nakon što je dvije sedmice bio blizu 800 ili 900.

Također je prijavljeno i 15 umrlih od posljedica virusa što je najmanji dnevni broj smrtnih slučajeva za više od dva mjeseca, dok je ukupan broj umrlih od posljedica virusa 4.778.

Vlada je ranije ove sedmice dozvolila da se 1. juna ponovo otvore restorani, kafići, teretane, parkovi, plaže i muzeji, i olakšala narudžbine od kuće za starije osobe i maloljetnike.

Ljudi su pravili gužvu u primorskim mjestima i u parkovima prvog vikenda nakon ublažavanja mjera, često bez maski ne poštujući fizičko distanciranje.

Fahrettin Koca je naveo da je “lažni optimizam” dozvolio virusu da se ponovo raširi i upozorio ljude da nose maske i da se pridržavaju vladinih savjeta o distanciranju i higijeni.