Screenshot 3 90
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern najavila je da će od sutra biti uveden sedmodnevni lockdown u najvećem gradu ove države Aucklandu zbog pojave jednog slučaja koronavirusa.

U Aucklandu inače živi dva miliona ljudi i svi oni će se u narednih sedam dana suočiti sa strogim mjerama, dok će ostatak Novog Zelanda biti pod režimom restrikcija druge kategorije kojim se, između ostalog, zabranjuju javna okupljanja.

Ovaj lockdown se dešava dvije sedmice nakon što je Auckland bio zatvoren tri dana nakon što je kod tročlane porodice utvrđena zaraznija varijanta britanskog soja virusa.

“Shodno tome, ponovo se nalazimo u nimalo zavidnoj poziciji, ali je zaista neophodno da hitno reagujemo i zaštitimo stanovnike Aucklanda”, kazala je Ardern.

Ovaj lockdown će podrazumijevati to da će stanovnicima biti dozvoljeno da napuste domove samo iz opravdanih razloga, zbog posla, posjete zdravstvenoj ustanovi ili kupovine osnovnih životnih namirnica. Sva javna mjesta će ostati zatvorena.

Novi Zeland inače važi za državu koja je dosad bila najuspješnija u borbi protiv koronavirusa te je dosad zabilježila nešto više od 2.000 zaraženih, piše Reuters.