mediji 217816 725x408 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Sve izjave političara, članova kriznih štabova, ali i ponekog medicinskog radnika u Bosni i Hercegovini kojim su, najblaže rečeno, ponižavali intelekt građana te ukazali na manjak logike i znanja, a obilježile su i obilježavaju vrijeme pandemije teško je pobrojati i navesti. Šokirale su stanovništvo, bili hit na svim društvenim mrežama, u mainstream medijima.

Počelo je sve, najpoznatijom iz davnog aprila 2020. Izjavom premijera Federacije BiH, Fadila Novalića, dočekujući na aerodromu, 25.aprila prošle godine, čuvene respiratore Srebrene maline.

“Ovo je nepotpuna pošiljka, jer ukupna kupovina je 100, nije moglo stati u avion i narednim letom će iz Pekinga dovući i preostalih 20 , tako da je to 100 respiratora koji predstavljaju sami vrh ponude u ovoj branši. Naime, ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom, što bismo rekli dupli. Sa naših 250 koje imamo, ovo predstavlja 450 i sada smo se približili evropskom standardu na 1000 stanovnika” – izjava je Fadila Novalića.

“Pokusni kunići”

Mnogo toga je slijedilo, ali odzvanjale su najviše one početkom ‘slučaja vakcinacija’ u BiH. Problem nabavke vakcina, međustranačke svađe, prebacivanja nadležnosti, odgovornost i krivice, dok su druge države, nama najbliži susjedi, u decembru prošle godine već počele kupovinu doze svih vrsta odobrenih vakcina.
U Bosnu i Hercegovini su stizale samo donacija za donacijom. Imali su i za to obrazloženje.

“Mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, potrčali prvi i bili neki, pokusni kunići. Neke su države to prihvatile kao Mađarska, Srbija, Izrael…”,  rekao je građanima Fadil Novalić.

Dok je ista ta Srbija, prvo nam donirala, a potom širom otvorila vrata državljanima BiH da dođu ‘kad god i gdje god’ vakcinisati se kod njih.

“Srbija i Hrvatska blokiraju pozitivne procese u BiH, pa čak i nabavku vakcina?!”

Nedugo potom, nakon što su hiljade naših ljudi, koji su željeli da se vakcinišu, krenuli put Priboja, Loznice, Sremske Mitrovice, Beograda, sve je komentarisao Šemsudin Mehmedović, poslanik u Parlamentu ove države kako ‘ Srbija vakcinacijom vara građane Bosne i Hercegovine’, dodajući i to da ‘Srbija i Hrvatska blokiraju pozitivne procese u BiH, pa čak i nabavku vakcina.’ Precizno je javnosti pojasnio i kako.

“Građanin Bosne i Hercegovine, ako ode u Beograd, ne može proći ispod 200-300 konvertibilnih maraka troškova, koje ostavi u Republici Srbiji i naravno dobije vakcinu koja košta nekih dvadesetak KM. Ako pogledamo ekonomskim rezonom, oni zapravo vrše prevaru građana Bosne i Hercegovine” – izjava je Mehmedovića koja je obilježila ovo doba najsmrtonosnije pandemije od doba Variole vere, sedamdesetih godina.

Da su vlasti u Bosni i Hercegovini učinile ‘napor’ da stignu donacije, ali i da kupe vakcine, građane ubjeđuje pomoćnik ministra zdravlja Federacije BiH, Goran Čerkez.

“BiH, odnosno Federacija BiH je kupila više vakcina, nego što je dobiveno kroz donacije”, tvrdi Čerkez te najavljuje do jeseni ‘40, pa i 50 posto vakcinisanih u BiH.’
Čerkez kritikuje i one koji kritikuju.

“Šta god se uradi u ovoj zemlji najvažnije je kritika. Ono što mogu reći, nisam učestovao u nabavci vakcina, činjenica je da sve vakcine koje dolaze kroz donaciju zahtijevaju određen napor i kontakte. Najvažnija poruka danas je da konačno vakcine počinju stizati i da prema onome što mi znamo, u sedmom mjesecu bi trebalo stići u BiH najmanje 900 hiljada vakacina. To je za FBiH oko 550 do 600 hiljada” – riječi su Čerkeza.

Stiže delta soj virusa, ali slijedi i ‘optimalan odgovor

‘Glas’ da dolazi novi soj – delta mutacija korona virusa koja već hara diljem svijeta, a naučnici odavno govore da se brže širi nego početna varijanta te je posebno opasna u neimuniziranim državama, stigao je i do naše države, koja, svi znamo, nije kupila niti jednu vakcinu direktnom pogodbom sa proizvođačima.

Opet je stižu donacija, jedna od posljednjih, ona iz Mađarske, a najavljuju se iz SAD-a, Grčke, Danske…

Dočekujući jednu od njih, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija, tek sada, u julu mjesecu ‘apeluje na građane da se pripreme na što veći odziv za imunizaciju, s obzirom na procjene da bi mogao da stigne novi val virusa korona.’Dan za danom stižu tumačenja i najave spremnosti.

Ako ne bude dovoljnih količina…

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo poručuje: “Sada trebaju biti poduzete mjere kako bi svi bili spremni za novi val”.

“Od posebne je važnosti što smo čuli od čelnih ljude i predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Kliničkog centra, Opće bolnice i domova zdravlja KS sa kojim kapacitetima raspolažu, koje su im mogućnosti i potrebe kako bi optimalno odgovorili na novi val koronavirusa. Na osnovu detaljnih specifikacija koje će nam dostaviti, mi ćemo poduzeti sve kako bi zdravstvo spremno dočekalo najavljeni porast oboljelih”, poručio je premijer najvećeg kantona u Federaciji.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić posljednih dana tvrdi: “Ako vidimo da do kraja jula ili sredine augusta ne bude dovoljna količina vakcina, onda ćemo pristupiti kupovini”.

Iako je premijer Forto od epidemiologa čuo da je novi val već tu “u avgustu ili u septembru?!” Pola godine kasni, a stiže najava priprema za promociju vakcinacije. Ali…

“Najprije trebamo imati vakcine da bismo radili kampanju za vakcinaciju i to će biti sastavni dio aktivnosti i mjera Vlade FBiH. To ćemo povjeriti agenciji koja je stručna za to. Gospodin Fabio ( Fabio Scano, šef Kancelarije SZO u BiH, op.a ) je rekao da to treba raditi ‘od vrata do vrata”, poručio je Fadil Novalić, federalni premijer.

“Šta ćemo nabavljati oružje, kad još nije počeo rat?”.

Sve zvuče kao oksimoroni, spajanje nespojivih, kontradiktornih pojmova. Da li smo svim navedenim izjavama izmanipulisani, dezinformisani, nije nam saopštena istina? Pratimo li nauku i struku ili domaće političare i njihove istupe? Kome vjerujemo? Branko Rihtman, naš naučnik na drušvenoj mreži Twitter, komentarisao je da samo posljednja izjava zvuči kao rečenica: “Šta ćemo nabavljati oružje, kad još nije počeo rat?”.

Američki epidemiolog dr. Eric Ding, iz Federacije američkih naučnika, koristi upravo ovu društvenu mrežu, kao i naš naučnik, mikrobiolog sa Univerziteta u Warwicku u Velikoj Britaniji, Rihtman kako bi svakodnevno informisao i edukovao ljude, pružao, na nauci i znanju zasnovane, odgovore na brojna pitanja i nedoumice u vrijeme pandemije.

Dr. Ding upozorava Amerikance, da će se tamošnji “COVID sve više širiti u državama sa niskom stopom vakcinacije”. “Prozor za cijepljenje se zatvara prije nego što delta varijanta postane dominantna”.